Hei på skrei

Skrei servert i serranoskinke, godt for øyet og godt for ganen.
Del på Facebook

Arve Serigstad
arve@arvesmat.no

Skreifilet pakket i skinke, med perlebygg og fritert bokhvete.

•ca. 180 gram skreifilet (uten skinn) pr. porsjon

• ca. 8 skiver serranoskinke

• 1 lite blomkål

• ca. 300 gram perlebygg

• ca. 100 gram bokhvete

• salt

• pepper

• cayennepepper

• sitronsaft

• urter

• rapsolje

• smør

Bland 0,5 dl salt med 1 liter vann (rør godt til saltet er oppløst) og legg porsjonsstykkene i denne saltlaken i 30 minutter. Ta ut fiskestykkene og tørk dem godt på et kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle. Rull deretter hvert fiskestykke stramt i plastfolie og «skvis» godt i endene slik at du ender opp med en pølseform. Legges i kjøleskap to-tre timer før de skal rulles i skinke og brukes. Du kan også gjøre dette dagen før. Dette gjør at du får en fastere fisk, som blir garantert saftig og som er lettere å rulle i skinken.

Fiskerullene stekes i panne med litt rapsolje (2 spiseskjeer) til skinken er gyllen og sprø, da er fisken også ferdig. Jeg bruker litt over middels varme, og begynner ikke på stekingen før de andre delene av retten er ferdige.

Perlebygg
Ha perlebygg i en kjele med dobbelt så mye lettsaltet vann (0,6 liter og en strøken teskje salt). Kokes i ca. 25 minutter. Det skal være tyggemotstand. Vend inn en god teskje smør og smak til med litt sitronsaft og eventuelt litt mer salt. Hvis du ønsker en grønn variant, som min på bilde, vender du inn litt av spinatpureen til ønsket grønnfarge.

Bokhvete
I denne retten har jeg med fritert bokhvete for å gi litt crunch. Dette kan lages i god tid i forveien og kan brukes i andre retter, eller bare spises som den er. God snack!

Det er ikke vanskelig, men kan kanskje oppfattes som litt tidkrevende. Jeg synes det er verdt det, og lager alltid litt ekstra.

Ha 2 dl vann og 1 dl bokhvete i en kjele. Kokes til bokhveten sveller til dobbelt størrelse. Det kan være smart å røre med en skje (rør godt i bunnen) med jevne mellomrom. Bokhveten mister litt formen under koking. Sil av og legges på et kjøkkenhåndkle slik at den får renne av seg. Ha bokhveten i ny kjele og dekk godt med rapsolje. Nå skal du fritere, det vil si steke i olje på høy varme. Her må du være litt tålmodig og røre godt i bunn med en spiseskje underveis. Til å begynne med tar det litt tid (vannet skal ut av bokhveten) også friterer du til fargen er litt gyllen og brunaktig. Størrelsen vil reduseres til den opprinnelige. Siles og helles over på kjøkkenpapir. Strø litt fint salt over og oppbevar i en boks/skål.

Blomkålpure
Grovkutt blomkålet og kok mørt i vann. Siles veldig godt og kjøres i blender med en god spiseskje smør. Smak til med salt, pepper, cayennepepper (vær varsom) og litt sitronsaft.

Hvis det er fine blader på blomkålet så tar jeg disse med. De vil gi en lys grønnfarge til pureen, og det er jo fint å kunne bruke så mye som mulig av grønnsakene.

Tips: I denne retten har jeg brukt tynne skiver av nepe. De er skåret på en mandolin og stukket ut med en rund ring (en slik jeg bruker til blant annet pepperkaker). Jeg gjør dette i god tid, og oppbevarer skivene i vann i kjøleskapet.

Jeg har brukt brønnkarse, men det passer fint med kjørvel, dill eller litt hakket gressløk.

Arve er opptatt av å kombinere mat som smaker godt med mat som gjør godt.
Foto: Andreas Kalvig Anderson, Stavanger Foto i Hillevåg.