GAUSEL: Høsten 2023 startet Eikeberget Borettslag et prosjekt kalt Beboerkompetanse for å styrke fellesskapet og øke bokompetansen blant beboerne. Borettslaget, som består av 147 leiligheter og et mangfold av nasjonaliteter, har satt fokus på tre viktige områder: Forebyggende brannvern, bedre søppelhåndtering og økt informasjon til nye beboere. Prosjektet har vært preget av samarbeid, frivillighet og et sterkt engasjement hos beboerne selv.
grethe eriksen
grethe@bydelsaviser.no
Prosjektet ble ledet av en styringsgruppe på åtte personer, med støtte fra en samarbeidsgruppe på omtrent 50 beboere. Samarbeidet med styret i borettslaget har vært avgjørende for suksessen. Allerede i oppstartsfasen ble det arrangert et åpent møte med temaet Forebyggende brannvern i den enkelte leilighet. Her bidro ansatte fra Rogaland Brann og Redning IKS med foredrag og praktisk veiledning. Samtidig fikk alle beboerne utdelt en sjekkliste som hjelper dem med å holde oversikt over egen brannsikkerhet.
Fokus på søppelhåndtering
Mangelfull søppelhåndtering ble identifisert som en utfordring, både fordi det øker risikoen for brann og fordi det påfører borettslaget unødvendige kostnader. Gjennom informasjon og dialog har beboerne blitt mer bevisste på sitt eget ansvar, og styringsgruppen har bidratt til å forbedre borettslagets nettside for å gjøre informasjonen lettere tilgjengelig for alle.
Egenberedskap
I 2025 har styringsgruppen valgt å utvide prosjektet til å omfatte kompetanse knyttet til egenberedskap. Nok en gang ble det arrangert et åpent møte. Det inkluderte kulturelle innslag som sang og matservering, samt foredrag og diskusjoner om viktigheten av å være forberedt på uforutsette situasjoner.
Erfaringer fra styringsgruppen
Medlemmene i styringsgruppen har fått verdifulle erfaringer gjennom prosjektet. -Jeg har blitt kjent med mange beboere som har bodd her både lenge og kort, forteller Nalgaa Akreyi. -Diskusjonene i styringsgruppen er preget av respekt for ulike meninger. Nye og gamle beboere kan lære av hverandre og dele nyttig informasjon om brannforebygging, søppelhåndtering og egenberedskap.
Thonette Myking er prosjektleder og mener hun gjennom prosjektet har blitt mer bevisst på den kompetansen som allerede finnes i borettslaget. -Frivilligheten i prosjektet har vært inspirerende, og det har gjort at flere har ønsket å bidra. Vi har møtt velvilje fra blant annet Rogaland Brann og Redning, Brannforeningen, Stavanger kommune og BATE. Nå handler det om å dra lasset sammen og skape en varig kultur for fellesskap.
En modell for fellesskap og trygghet
Eikeberget Borettslag har vist hvordan et lokalt initiativ kan skape positive ringvirkninger. Gjennom å fremme samarbeid og deling av kunnskap, har prosjektet Beboerkompetanse ikke bare økt tryggheten i borettslaget, men også styrket fellesskapet. Det viser at små tiltak kan gjøre en stor forskjell – spesielt når mange bidrar sammen.