– to pionerer på Vaulen badeplass

Postkort fra Vaulen badeplass: Ukjent år. Til venstre ligger isbaren. Så baderestauranten: Bak til høyre ser man boligen hvor Othar og Ragnhild Noras bodde i sommersesongene. Ansatte på baderestauranten fikk også bo der. Foto i privat eie: Solveig Ekeland.
Del på Facebook
Othar Norås og Sigvart Rygg

Sol- og badeglade rogalendinger som besøkte Vaulen badeplass i perioden 1939 – 1970 kan kanskje erindre to foretak­ somme herrer som med entusiasme og engasjement sørget for bekymringsløse dager for små og store gjester i sommer­ sesongen. Her er en presentasjon av de to foregangsmennene.

Bente Gro Olsen

Othar Marthens Norås var ekte Stavan­ger-gutt som ifølge folketellingen for 1910 ble født 14. mai 1907 da familien bodde i Waisenhusgaten 10. Faren var trebunnsko­ arbeider Edvart Norås og moren het Olava Norås. På dette tidspunkt hadde Othar en eldre og to yngre brødre, Einar, John Leo­ nard og Erik Norås. En søsken­flokk som etter hvert skulle vokse til syv barn.

Othar Norås: Foto: Rogalands Avis/Stavanger Byarkiv.
Sigvart Rygg: Foto i privat eie: Solveig Ekeland, datter av Sigvart Rygg.

Othar Norås sin skolegang var over da han 14 år gammel startet sin yrkes­karriere hos Banan-Mathiessen i ­september 1921 som ærendsgutt med salg av bananer fra ei håndkjerre. For hvert tiår i tjenesten som salgsrepresentant for firmaet, mottok han en liten banan i gull. Etter 25 års tjeneste ble han slått til ridder av Den Gyldne Banan. Da 40 års tjeneste var avsluttet, ble han utnevnt til kommandør av Bananorde­nen! Som den trofaste medarbeider i ba­nan­­bransjen i 50 år, mottok han Kongens Fortjenestmedalje i sølv den 18. november 1971. I 17 år var han formann i Stavanger Skiforening hvor han blant annet arran­gerte påske­ferier for skolegutter til forenin­gens hytter i Madland og Sirdal.

Sigvart Rygg kom til verden 4. novem­ ber 1906 på gården Stølen i Randaberg, som den
gang lå i Hetland kommune. I følge folketellingen for Stavanger 1910 bodde han i Skolegaten 7 sammen med sin fire år eldre søster Kristine og sin mor Severine Rygg. Severine var allerede blitt enke, og hun livnærte seg selv og sine barn som kjolesømsyerske.

Stavanger Friluftsråd overtok den store eiendommen på Vaulen i 1938. Sammen med Sigvart Rygg hadde Othar Norås ambisjoner om å drive restaurant på badeplassen, og til badesesongen 1939 hadde de to herrene ført opp den gulhvite bygningen som fortsatt ligger lunt til ved innkjørselen til parkeringsplassen.

Felles ambisjoner førte også til giftermål med de to søstrene Strass, Othar inngikk ekteskap med Ragnhild, og Sigvart med Margit. Othar og Ragnhild Norås bodde først i Thorbjørn Hornklovesgate 12 på Våland frem til 1955. Deretter bosatte de seg på eiendommen Lagårdsveien 134.

Margit og Sigvart Rygg kjøpte seg en eiendom ved Grannesveien på Hinna. Her hadde de gartneri med salg av grønn­­saker og blomster. De hadde flere ansatte i gartnerivirksomheten. Sigvart var utdannet som tømmermann. Dette yrket måtte han forlate da han i trettiårsalderen ble ram­ met av MS, noe som medførte at han ble hundre prosent ufør. Som følge av syk­ dommen, fikk Margit og Sigvart Rygg leie et hus av Jåtten Forbruksforening i Hinna sentrum. Her etablerte ekteparet kafe Granly som de også drev i mange år.

Men Sigvart Rygg lot ikke sykdommen ta knekken på videre aktivitet på Vaulen bade­plass. I sommerhalvåret kom han daglig kjørende på sin 3-hjuls motorsykkel hvor han var en primus motor i badeplassens virksomheter.

Othar Norås og ­Sigvart Rygg gikk sammen om driften av baderestauranten, boder, camp­ing­plass og ungdoms­herberge. Ungdomsherberget holdt til på Krokanes nord for barnebukta.

Imidlertid ble det Othar Norås som fremstod som frontfigur i den videre driften da Sigvart Rygg i en alder av 55 år døde i 1961. I over 30 år hadde Vaulen­ veteranen sin virksomhet på badeplassen i sommersesongen, hvor han vernet om lange, dovne og bekymringsløse sommer­ dager for badegjestene. Som kafevert og bademester ble han karakterisert som «en jovial kar med mange venner, smilende. og blid, en ekte siddis med godt og stabilt Stavanger-humør». Denne presentasjonen av ham stod på trykk i Rogalands avis i anledning 50 årsdagen 14. mai 1957. I sin iver etter å trekke sol- og ferienytende rogalendinger og campinggjester til ba­ deplassen, oppga bademester Norås sine badetemperaturer i «Norenheit-grader» når dette skulle publiseres i lokalradio og lokalaviser! I en artikkel i Rogalands Avis i juni 1973 opplyste Norås at det ikke hadde vært noen drukningsulykker i hans tid som bademester.

Othar Norås drev kafeen frem til rundt 1970, da Stavanger Friluftsråd formelt overtok bygningene. Nå er det Vaulen og Hinna Lions som disponerer den gamle kafeen, hvor det drives forskjellige aktivite­ ter, blant annet servering for pensjonister i området hver 17. mai.

Kilder:

• Artikkel i Rogalands Avis 14.05.1957

• Nekrolog i Stavanger Aftenblad 10.10.1961 vedr Sigvart Rygg

• Artikkel i Rogalands Avis 14.05.1970

• Artikkel i Rogalands Avis 18.11.1971

• Artikkel i Rogalands Avis 25.03.1973

• Opplysninger av Thor G. Norås og Rolf Norås

• Opplysninger av Solveig Ekeland, datter til Sigvart Rygg

• Opplysninger av Sverre Torgersen

• Alsvik, Marit Karin og Jan: Det e’ løye koss det har forandra seg. Utgitt Hafrs­ fjord Forlag 1992