Pårørendesenteret

Lokalisert: Senteret er lokalisert i Prof. Olav Hansensvei 7a på Ullandhaug
Del på Facebook
Trenger du noen å snakke med?

ULLANDHAUG: I ulike faser av livet har vi behov for å motta hjelp fra – eller gi hjelp til – noen som står oss nær.  Det kan være en aldrende mor eller far, en sønn eller datter som sliter psykisk eller en samboer/ektefelle som har møtt veggen.  Da kan Pårørendesenteret være rette plassen å henvende seg.

grethe eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

Pårørendesenteret er et nasjonalt senter for alle pårørende og fagpersonene som møter dem – uavhengig av diagnose eller relasjon.  Senteret har kontorer i Innovasjonsparken på Ullandhaug, nesten vegg i vegg med det nye sykehuset.

Fare for nedleggelse

Stiftelsen Pårørendesenteret ble etablert i Stavanger i 1998 og finansieres av offentlige og private midler.  Høsten 2022 ble reglene for tildeling av statlige tilskudd endret.  Det skulle ryddes opp i tildeling av øremerkede midler og Pårørendesenteret passet ikke inn i noen av de nye kategoriene.  Usikkerheten og mediedekningen var stor, og engasjementet vokste på ulike hold.  Kjente personer som Else Kåss Furuseth samlet inn penger, og imens ble permitteringsvarsler sendt ut.  Lykkeligvis kom friske midler over revidert nasjonalbudsjett våren 2023.

Kristin Lindanger Lyse fra Gausel ble ansatt i Pårørendesenteret i 2017. Hun inngår i en stab på 13 fast ansatte og 10 timebaserte konsulenter. Hun forteller om et variert tjenestetilbud på mail, chat og telefon, og et senter som er bemannet og tilgjengelig mellom kl. 10 og 17 alle hverdager. Normalt mottas ca. 2500 henvendelser i året, og tjenesten er landsdekkende.

Kristin Lindanger Lyse.

Hva kan senteret hjelpe med?

Behovet for hjelp varierer. Noen trenger bare råd om veien videre, mens andre trenger lengre og mer dyptgående samtaler med en fagkonsulent.  Tre til fem konsultasjoner pr innringer er ikke uvanlig.  Disse konsultasjonene er gratis og siden ikke alle klientene befinner seg i Rogaland, foregår mange møter på video via PasientSky.  Pandemien satte en fart i denne type konsultasjoner.

Det jobbes kontinuerlig med utvikling av kompetanse- og tjenestetilbudet.  Hver mandag formiddag samles staben til gjennomgang av type henvendelser og diskuterer problemstillinger og behov.

Stort behov for pårørende

Samfunnet omsorgstilbud ville trolig brutt sammen om den uformelle omsorgen fra pårørende forsvant eller ble kraftig redusert.  Pårørendes arbeid knyttet til helse- og omsorgsoppgaver utgjør pr i dag ca. 136.000 årsverk.  De kommunene som får til et godt samarbeid med pårørende vil ha et konkurransefortrinn i det utfordrende arbeidet med rekruttering av nytt helsepersonell.  Etablering av et nasjonalt kompetansesenter for pårørende anbefales blant andre av daglig leder Unn Birkeland ved Pårørendesenteret i Stavanger.

Pårørende klarer ikke i alle evighet å mestre jobb, ha et eget liv og ta vare på egen helse – ved siden av å ha ansvar for et sykt barn eller en aldrende mor. Det er et politisk uttrykt ønske om at vi skal bo lengre og trygt hjemme, men et sted går grensen og familien skal ikke – og kan ikke – være pleiere.

Familieterapeutene: Marianne Røst Reilstad og Gry Anette Øvstegård leder ungdomsgruppa.