En bedrift uten profittjag

Lokalisering: Attende er lokalisert på Forus.
Del på Facebook

Attende er en annerledes arbeidsplass uten ambisjoner om store overskudd og hvor sosial bærekraft betyr mest. Firmaet tilbyr produkter og tjenester av høy kvalitet, produsert sammen med arbeidstakere med behov for tilrette­legging. På oppdrag fra NAV gjennomføres ulike arbeidsmarkedstiltak for å inkludere så mange som mulig i vanlige jobber.  Regnskapene skal balansere, men det viktigste er å få folk i jobb. Enten hos Attende eller ute i det ordinære arbeidslivet.

grethe eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

«Attende» er et flott og passende navn med flere betydninger og muligheter for tolkning.  Det kan bety både å delta og å komme tilbake og illustrerer godt de to hovedfunksjonene til bedriften. Firmaet ble stiftet i 1991 og har senere slått seg sammen med Allservice.  Stavanger kommune er med på eiersiden og firmaet har per i dag 67 ansatte.

VTA – varig tilrettelagt arbeid

130 personer har jobb på Attende innen ulike avdelinger.  Her utføres oppgaver innen kjøkken- og kantinedrift, renhold, lager og pakking, montering, merking, mekanisk i topp utstyrt verksted, kopi og grafisk, medisinsk grunnutstyr og elektrisk.  Mange husker nok ennå merkene Elvarm og Svithun.  De kommer herfra. Og går du ofte i kirken når det er kaldt har du kanskje kjent på varmen fra varmelistene under benkene.  De produseres også her.

Kjøkkenet: Kjetil Åmodt og veileder Trygve Endeve jobber i kjøkkenavdelingen

AFT – arbeidsforberedende tiltak

Ikke alle har like lett for å komme seg ut i jobb for første gang, etter lang tids sykdom eller for eksempel etter skade i forbindelse med en ulykke.  Attende har ni veiledere som hjelper arbeidstakere til å kartlegge seg selv og til å finne den rette veien tilbake til jobb eller velge en passende utdanning for å komme videre.

Vi tok runden og var innom alle avdelingene.  Det surret av aktivitet, småprat og godt humør. Noen trykket logoer på røde hettegensere til LO.  Andre gjorde rent forskjellige steder i bygget. Kjetil Åmodt jobber full dag i kjøkkenavdelingen og lager kantinemat, kutter gulerøtter, agurk og appelsiner til utvalgte Stavanger-skoler og noen hotell.  Hekkan Burger får løken sin kuttet her og til det har Kjetil spesielle briller til beskyttelse. Øreklokker hører også med til den daglige utrustningen da mange maskiner laget såpass høy lyd at det kan bli plagsomt i lengden.  Kjetil har jobbet i Attende siden 2017. -Eg står opp kvart på 6 og tar bussen til jobb.  Eg glede meg til hver dag og har mange kjekke kollegaer.  Det kjekkeste er lunsjen for eg har alltid så mye på hjertet og da har vi tid til å snakke sammen, avslutter en tydelig stolt og glad ansatt Kjetil i Attende.

Ingrid Roth er leder av AFT-avdelingen. -Det er viktig å få folk ut av heimen for å treffe andre, utvikle seg, mestre oppgaver og bli verdsatt for det de gjør og ikke minst kjenne på følelsen av å være en del av et større fellesskap. -Vi har tid til deg når du trenger det, forteller Roth. Ikke alle har godt med tid i dagens travle og effektive samfunn, og hun skryter samtidig av gode samarbeidspartnere som Rema1000, Europris og Dunlop. De tar imot arbeidstakere fra Attende som trenger praksis og vil prøve seg i arbeidslivet.