– Bidratt til en bedre bydel

Vemodig: «Elli» kommer til å savne alle stamgjestene på bistroen
Del på Facebook
Hinna Bistro er for salg og daglig leder går av

Eldbjørg Høiland Schjølberg også kjent som «Elli» på Hinna bistro, har lenge vært et kjent og kjært ansikt for mange i bydelen. Som daglig leder av den lokale bistroen har hun bidratt i over 35 år med å opprettholde en viktig møteplass i bydelen gjennom sitt engasjement og initiativ.

ingrid smistad nyland
ing_smi@hotmail.com

Selvlært

Elli startet å jobbe på det lokale gatekjøkkenet Blinken, i ungdommen. Gatekjøkkenet var plassert der Rema 1000 Hinna er nå. Eieren fikk etter hvert nye tanker om å erstatte gatekjøkkenet med en lokal bistro isteden.

– Jeg begynte tidlig å jobbe på Blinken hvor vi blant annet solgte overtidsmat som kjøttkaker, løvbiff, burger osv. Og når bistroen åpnet 13. april 1989 fulgte jeg med over. Jeg jobbet som servitør i starten, og etter hvert begynte jeg å jobbe som kokk. Alt er selvlært, forteller daglig leder Eldbjørg Høiland Schjølberg.

I følge Eldbjørg var det ingen spisesteder på Hinna på den tiden. Madla Bistro hadde stor suksess, og bistroen på Hinna ble etablert med et tilsvarende tilbud.

– Vi fokuserte på husmannskost og overtidsmat til de som jobbet i nærområdet. Det var ingen alkoholservering i starten, og da vi fikk alkoholservering var vi lenge det eneste spisestedet i bydelen som solgte alkohol.

I 1995 kjøpte Eldbjørg seg inn i bistroen, og i 1997 ble hun daglig leder.

– Nå gjør jeg alt fra å vaske toaletter, servere mat og føre regnskap, sier hun lattermildt.

Hinna-jente

Eldbjørg er selv oppvokst på Hinna. Hun gikk på Jåtten og Hinna skole, og bor fremdeles i bydelen, like ved bistroen. Firebarnsmoren fant en fin balanse mellom familielivet og jobb på bistroen med kort vei hjem.

– Det har fungert fordi jeg bor nærme. Det har vært som mitt andre hjem, kanskje første. Jeg kunne aldri jobbet i byen, det blir for lite personlig. Jeg kjenner alle gjestene her. Det er en spøkefull og hyggelig tone.

Hinna bydel betyr mye for bistro-eieren, og hun opplever bydelen som et trygt sted å bo og drive serveringssted.

– Stamgjestene har alltid passet på meg og servitørene mine slik at vi føler oss trygge på jobb. Jeg er oppvokst på Hinna og kjenner alle krinkelkroker. Bydelen føles trygg og den vokser stadig med nye spennende tilbud. Det har vært en enorm utvikling i en positiv retning. Det er kommet flere nye serveringssteder i bydelen, noe som har vært utelukkende positivt.

Bistroen har i alle år hatt et spesielt godt samarbeid med Hinna fotball. Ikke bare har lagene fra Hinna vært stamgjester på bistroen i en årrekke, Eldbjørg kan også fortelle at hun og Lars Torvald Torgersen som startet Bistroen, tidligere pleide å selge pølser og kaffe under seriekampene til Herre A lag på Hinna stadion.

– Hinna fotball gjør et fantastisk arbeid for barn og unge i bydelen, og vi er veldig takknemlig for det gode samarbeidet, sier hun.

Sosialt samlingspunkt

Hinna bistro har vært en viktig møteplass for mange opp gjennom årene. De har blant annet quiz annen hver torsdag og viser alle store fotballkamper. Da er det som regel fullt hus.

– Vi har prøvd ulike konsepter opp gjennom årene, men det er fotball vi «landet» på.  Mange faste gjester, lag og foreninger har vært med meg alle disse årene. De lurer nå på hvor de skal møtes, sier Eldbjørg.

Det er liten tvil om at bistroen og Elli vil bli et stort savn for mange i bydelen. Eldbjørg har ifølge en stamgjest bidratt betydelig til å gjøre Hinna til en bedre bydel i alle år:

– Ikke bare at Bistroen har vært et sosialt samlingspunkt, men like mye hennes engasjement og initiativ i bydelen, og spesielt fotballen. Hinna hadde ikke vært den samme gode bydelen uten henne.

Etter 35 års drift av bistroen er Elli klar til å legge inn årene. Hun er sliten etter mange års intenst arbeid og sene kvelder. Til tross for det er hun åpen for å ta vakter dersom det kommer en ny driver.

– Det er veldig sosialt å jobbe på bistroen. Dersom det er lite folk, har jeg gjerne satt meg ned og spilt spill med gjestene. Hvis de som kjøper bistroen ønsker å drive den videre, så kunne jeg gjerne tatt på meg noen vakter slik at jeg kan treffe gjestene igjen.

I januar i år startet Elli å jobbe på Vågedalen Sykehjem. Her skal hun fortsette med sitt sosiale engasjement i bydelen og glede beboerne med aktiviteter, serving og andre støttefunksjoner.

– Jeg pleier å spøke med gjestene på bistroen og si at de skal få et bra rom her på Vågedalen, sier Eldbjørg avslutningsvis med et glimt i øyet.

Om Eldbjørg:
Alder: 29 (56), har løyet på alderen siden jeg var 29
Fritidsaktivitet: på tur med familien
Mat: sushi
Musikk: det meste, bare ikke Rammstein
På en øde øy: med et brett øl og litt verktøy