Best på fellesskap og resultater

Skøytehall: Med nypreparert is.
Skøytehall: Med nypreparert is.
Del på Facebook
Her trenes fremtidens skøyteløpere

Stavanger Sandnes Skøyteklubb er blitt landskjent etter at Peder Kongshaug tok 2 EM Gull i Heerensveen i januar i år. I OL 2022 vant han også gull på lagtempo. Men han er ikke alene om å være lokal og å være god.

grethe eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

Norges Skøyteforbund har tatt ut løpere til talentlaget for sesongen 2023-24.  Blant utøverne som er tatt ut på «Talent 2026» sitt allroundlag finner du hele 8 løpere fra Team Sørmarka.

Stavanger Sandnes Skøyteklubb ble registrert i 2009, men har historiske røtter helt tilbake til 1962.  Klubben har i dag ca. 200 medlemmer, en trener i 50% stilling, en daglig leder på fulltid og mange frivillige som totalt har lagt ned 15.500 dugnadstimer i 2023.  Skøytesesongen går fra medio september til påske, og resten av året trenes styrke og kondisjon på barmark.

Landets beste

– Vi har Norges beste skøytebane, forteller daglig leder Stine Eie Nordbø entusiastisk. – Utrolig nok er det fremdeles mange som ikke vet om oss og mange som tror lengdeløp er vanskelig og kjedelig.  Lengdeløpsskøytene i dag er noe helt annet enn det foreldre og besteforeldre vokste opp med, og det er lettere å starte å gå lengdeløpsskøyter enn andre skøyter.

– Utenlandske utøvere elsker å komme til hallen vår i Vår Energi Arena Sørmarka, forteller Eie Nordbø videre.  Dette er både på grunn av de moderne hallfasilitetene og på grunn av beliggenheten som er god i forhold til det de møter andre steder.  Dette er også årsaken til at denne hallen har blitt valgt som arrangør for Verdenscupen hele 6 ganger siden 2016. På programmet over arrangement fremover finner vi blant annet lavterskeltilbudet Lyse Cup hver tredje onsdag samt NM for Junior Allround i slutten av februar.

Daglig leder: Stine Eie Nordbø.
Daglig leder: Stine Eie Nordbø.

Skøyteskolen

Skøyteskolen for barn mellom 4 og 12 år er noe av det viktigste klubben driver med.  Klubbens visjon er å være best på fellesskap og resultater.  Skøyteskolen har mottatt tilskudd fra SpareBank 1 SR-Bank-stiftelsen til kjøp av flere skøyter, og Lyse støtter onsdagsløpene.  Skøyteskolen er et lavterskeltilbud, og treningstidene er mandag og torsdag kl. 18-19. – Vi har plass til flere, forteller Eie Nordbø.

Nye talenter

Kongshaug er ikke alene om å vise gode resultater.  Vi traff en av de som følger ham hakk i hæl og som har plass på Team Sørmarka.  Frederik Gajos Hamre på 17 år er bosatt på Gausel og har skøytet i åtte år.  Han har gått gradene.  Begynte på Skøyteskolen, deretter Rekrutt og er nå å finne blant klubbens 16 beste i Team Sørmarka.  I midten av januar deltok han i Senior Sprint NM på Hamar og fikk en hederlig plassering på niende plass. Han er fremdeles junior og ble stevnets beste junior under 19 år.  Men det ligger mye trening bak gode resultater.  På det meste kan han trene 11 ganger i løpet av ei uke, og en del av treningen foregår på Wang videregående hvor han er elev på VG2.

Frederik Gajos Hamre: Lokalt talent.
Frederik Gajos Hamre: Lokalt talent.

Folkehallene

Vår Energi Arena Sørmarka er en av 5 folkehaller i Stavanger-regionen.  I denne hallen finner du foruten Stavanger Sandnes skøyteklubb – kunst­løp, 2 mindre skøyteklubber, curling, hockey og Bratte Rogalands Venner som bruker og trener i de mange klatreveggene.  Om sommeren har hallen egne program og har blitt et populært sted for barn og foreldre/besteforeldre med litt ekstra ferietid.  Høres det spennende ut og vil du vite mer om skøyteklubben eller andre aktiviteter i hallen finner du det her https://stavangersandnes.no/ og https://varenergiarenasormarka.no