Ny e-sport avdeling på Hinna

Ledige plasser: F.v. forelder og frivillig Chris Moen og styreleder Morten Frankrig håper flere vil benytte seg av tilbudet på Hinna.
Ledige plasser: F.v. forelder og frivillig Chris Moen og styreleder Morten Frankrig håper flere vil benytte seg av tilbudet på Hinna.
Del på Facebook
– Gamere blir idrettsutøvere

Einherjar e-sport organisasjon har sammen med Hinna Fotball og Hinna ungdomsskole etablert en ny e-sport avdeling på Hinna. Tilbudet er for alle ungdommer som ønsker å ta gamingen til et idrettsnivå.

ingrid smistad nyland
ing_smi@hotmail.com

E-sport har for lengst rukket å bli en av verdens største idrettsgrener med over 500 millioner seere på verdensbasis. Undersøkelser gjort av Medietilsynet i Norge viser at ni av ti barn i alderen 9-18 år spiller.

Einherjar er en lokal e-sport organisasjon som er driftet non-profit. Det er Hilde Gunn Ørland fra Godeset som er en av gründerne bak e-sport organisasjonen. Hun brenner for inkludering og trygge rammer for barn i en sårbar alder.

– Gamere blir idrettsutøvere hos oss, forklarer Ørland engasjert.

Einherjar har e-sport som en pedagogisk plattform med tett samarbeid med skolene. De har flere avdelinger i Stavanger, og i høst startet de en ny avdeling på Hinna med Morten Frankrig fra Hinna som styreleder.

– Vi driver med spilling i organiserte former for lag. Tilbudet er for alle, også de med nedsatt funksjonsevne. Det er ingen fysiske krav for å delta, og det er like forutsetninger for alle kjønn. Tilbudet skal ikke erstatte en annen idrett og fysisk aktivitet er en viktig del av tilbudet. Vi starter alltid med en halvtime fysisk trening, gjerne ballspill ute eller styrkeøvelser inne. Skal man bli god i e-sport, må man ha god fysikk forklarer styrelederen.

Store investeringer
Prosjektet startet på Hinna som et firepartsprosjekt mellom Stavanger kommune, Einherjar, Hinna fotball og Hinna ungdomsskole. De fikk midler fra Stavanger kommune for å støtte og videreutvikle e-sport idretten.

– E-sport krever tunge investeringer. På Hinna har vi nå fått 13 datamaskiner, og skolen får bruke disse på dagtid til undervisning. I tillegg har vi kurs i bruk av maskinene for lærerne. Det er nemlig pålagt å ha spill i undervisning hvis skolen har maskinene til det. Det brukes for eksempel Mindcraft i matematikk. Skolen har spillpedagoger med spesialisering i bruk av spill i læring, forklarer Frankrig.

På Hinna er det trening mandager og onsdager i spillene CS2, Valorant og Fortnite. Man velger ett spill og har én trening i uken med kvalifiserte trenere og frivillige. Aldersgrensen er fra 9-16 år.

– Hovedtreneren skal være en spillpedagog som sikrer kvaliteten på tilbudet, vi har ikke fått den på plass på Hinna enda. De øvrige trenerne på Hinna er studenter med mange års spillerfaring fra en annen e-sport klubb. I tillegg har vi foreldre og frivillige med spillbakgrunn som stiller opp. Vi planlegger å møte andre klubber, og delta og organisere LAN (Local area network, flere datamaskiner som er koplet sammen innenfor et begrenset område).

Frankrig opplever at spillerne stadig blir yngre og vurderer også å starte et introduksjonskurs i spilling til de mellom 9-11 år som er nysgjerrige på spilling

– Vi har veldig fokus på atferd og språkbruk, og ønsker å utdanne høflige gamere.

Gamet i 35 år
Frankrig er oppvokst på Hinna og har gamet i 35 år. Han er styreleder i Einherjar Hinna og sitter som styreleder i Einherjar gulating. I tillegg er han nestleder i Norges e-sportforbund. E-sporten har lenge vært en stor interesse, og da ungene flyttet ut ønsket han å dyrke frivilligheten.

– Når jeg fikk forespørsel om å være styreleder for Einherjar Hinna, var det lett å si ja. Jeg har selv gamet i mange år og er vokst opp i dørene på Hinna fotball.

Hinna fotball mistet mange medlemmer i aldersgruppen 14-16 år, og så en negativ trend etter Covid hvor unge slutter tidlig i organisert idrett.

– De tok kontakt og ønsket å lage et tilbud som holder ungdommen i organisert idrett lenger. Sammen har vi laget et aktivitetstilbud som når ut til flere ungdom og gjør at de kommer seg inn i et miljø. I Einherjar Hinna kan man samtidig være med på eventer og bruke fasiliteter til Hinna fotball, sier Frankrig og legger til:

– Det er også mulig å søke støtte fra SR-Bank. De dekker medlemsavgiften for familier som sliter økonomisk.

Stigmatisering
Til tross for at e-sport idretten er stor, opplever Frankrig fremdeles at det er stigmatisering rundt spilling.

– Fordommene er litt gammeldags. Jeg er vokst opp med gaming. Den gang var det Grandiosa, Cola og ostepopp. I dag er det energidrikk, fysisk aktivitet og sunn livsstil. Spillerne lever som toppidrettsutøvere.

Frankrig kan fortelle at forskning viser at man tilegner seg mange gode egenskaper ved spilling, som strategi, planlegging og kommunikasjon.

– Vi ser at bedriftene også begynner å forstå verdien av spilling. Vi har blitt kontaktet av store bedrifter som søker personer som driver med organisert spilling som kan ta raske taktiske beslutninger, sier Frankrig og viser til flere positive sider ved e-sporten:

– Det er mange unge som sliter med sosial angst og skolevegring, spesielt etter Covid. Da kan spilling hjelpe. Det er en mestringsarena som ligger på skolen, som har vist å gi positive resultater. Vi har akkurat sendt ut mail om gratis foreldreforedrag om e-sport og gaming. Vi håper å nå ut til flere med vårt tilbud på Hinna.