Fra hobby til fulltidsjobb

Eva produserer marmelader og selger over hele landet. Begge foto: Subtle Stories
Del på Facebook

Eva Gill (70) fra Vaulen står bak «Litlestøl-­marmelader». Hun er en håndverker fra A-Å og leverer produkter med det lille ekstra. I gjennomsnitt koker hun over 4 dager i uken i sine lokaler på Åsen for å klare etterspørselen rundt juletider.

INGRID SMISTAD nyland
ing_smi@hotmail.com

Du har kanskje sett de lekre fargerike marmeladeglassene til Litlestøl på Meny, Ostehuset eller Idsøe? Det er solstrålen fra Vaulen, Eva Gill, aka Miss Marmelade som står bak de deilige marmeladene. De er perfekt tilbehør til osten og kommer i flere spennende smaker som chili, hylleblomst og te.

– Alle oppskriftene har jeg laget selv. Jeg elsker å være kreativ, da bobler hjernen min, sier marmelade-gründer lattermildt.

Eva er oppvokst på Nedre Vaulen og bor i dag på Åsen hvor hun også har sine produksjonslokaler. Hun har akkurat fylt 70 år og er i sitt sjette år som bedriftseier av Litlestøl. Bedriften selger marmelader over hele landet gjennom distributøren Matcompaniet.

– Jeg har vært heldig og laget et produkt som tydeligvis faller i smak. Jeg tror folk setter pris på det fine designet, fargene og at det ligger en historie bak. Jeg har hatt utrolig god hjelp av Nina Børke som har redesignet Litlestøl slik at vi har fått et helhetlig uttrykk som er med på å bygge historien rundt Litlestøl.

Litlestøl
Ideen til marmeladene startet nettopp på Litlestøl. Den gamle og enkle familie-stølen i Sirdalsheiene. Her nyter Eva naturens ro og dyrker hobbyer som marmeladekoking og strikking av luer og ragger. Hun startet med å selge produktene på GP-en og etter hvert også under Sirdalsdagene. Det som egentlig bare skulle være en biintekt for å ta vare på stølen, utviklet seg til å bli en fulltidsjobb. For seks år siden sluttet Eva i jobben hos entreprenør-broren Gert Gill og satset for fullt på marmelader.

– Det var skummelt å satse, men stien blir til underveis. Jeg tar ett år av gangen, sier Eva som ikke legger skjul på at det tar krefter å drive egen produksjon.

Bedriftseieren stiller strenge krav til seg selv og produktene hun selger. I tillegg til marmelader kom Litlestøl ut med en egen Sirdalsakevitt i fjor, den har solgt over all forventning.

– Akevitten ligger som nummer to i Norge som lokalforankret, og er den første Sirdalsakevitten. Jeg drikker alltid akevitt på Litlestøl etter en tur og ideen ble sådd etter at jeg traff Odd Nelvik på en matmesse. Han driver Det Norske Brenneri i Grimstad. Sammen med min gode venn og støl-nabo Per Jan Bakken fant vi en lokal forankring, nemlig brom (fjellbjørkrakler). Vi plukket disse rundt Litlestøl og kjørte ned til Det Norske Brenneri og destillerte brom-en før den ble tilført i akevitten. Sirdalsrypene spiser brom og rypefangst var en biinntekt i Sirdalen før i tiden. Neste år kommer det ny juleakevitt som er lagret lengre på gode franske eikefat, forteller Eva begeistret.

Julemarked
Juletider er høysesong for Litlestøl med en rekke julemarkeder i kalenderen. I år blir hun å finne på flere julemarkeder: blant annet Boganes sykehjem, Klostergården, Ostehuset, Bryne kro hotell og Gutta på haugen i Oslo.

– Jeg treffer masse kjekke mennesker på julemarkedene og byr alltid på smaksprøver, sier Eva avslutningsvis.

Familie-stølen:
Litlestøl i Sirdalen hvor Eva startet sin marmelade-suksess.