En politiker av den gamle, solide skolen

tømreren som ble politiker: Karl W. Sandvig har i en mannsalder preget lokalpolitikken i Stavanger. FOTO: Thomas Bore Olsen
Del på Facebook
Karl Waldemar Sandvig

En ekte Siddis, en solid Hinna-borger, et stort politisk og sosialt hjerte –
Det er Karl Waldemar Sandvig det!  Oppvokst på Storhaug og Bekkefaret, men flyttet tidlig i sitt voksne liv til Hinna og Snarestien. Til selvbygd hus i 1970, Karl var 21 år og et langt, innholdsrikt og spennende liv var i startfasen.

gottfred tunge
gottfred.tunge@icloud.com

Om Karl:
Alder: 74.
Fritidsaktivitet: Politikk og reiser.
Mat: Thai og Indisk.
Ferie:Lyngdal Kanari og Thailand.
Musikk: Gammelpop.
På en øde øy med: Ingunn, god vin og gode bøker.

Livet som voksen begynte med en tur til sjøs slik mange av byens skoletrøtte og eventyrlystne ungdommer gjorde. Som 16-årig dekksgutt ble det to turer med de stolte Bergesen-skipene Berge Odel og Bergeland. Mønstringen på «The Green Tankers» endte etter et års tid med overtalelse fra Karls far til avmønstring og inn i det landfaste, trygge tømrerfaget. Karl tok yrkesutdanning med praksis og fulgte raskt opp med mesterprøve de neste årene.

Energien og pågangsmotet ble lagt merke til.  Ganske raskt ble han ansatt i Stavanger byggmesterlaug som leder av opplæringskontoret som var ett av de aller første i landet. I det lokale byggmesterlauget som senere fikk navnet knyttet til Rogaland, gikk neste karrieresteg helt til topps i Norge da Karl W Sandvig ble formann i Byggmesterforbundet i 1992.

Viktige lærlinger
Gjennom alle årene i tømrerfaget – helt fra starten i Trelastkompaniet på Forus og veien videre som ansatt i Byggmesterlauget i Rogaland, har Karl W Sandvig hatt et skarpt blikk på faglig utvikling, særlig knyttet til rekruttering med plass for lærlinger.  Ennå i dag vil mange av de tradisjonelle byggmestrene i regionen anerkjenne innsatsen hans som helt spesiell med tanke på de mange gode dagene, men også turbulente år i en bransje som har vært helt avhengig av å levere kvalitet.

Lokalt, regionalt og nasjonalt bygget Karl W Sandvig opp et bredt og sterkt nettverk som alltid hadde stor faglig tyngde. Den sosiale profilen ga uttelling i alle lag og var bokstavelig talt byggeklossene i samarbeidet i Rogaland og nasjonalt i forbundet. Hans tydelige fotavtrykk var også en hovedbegrunnelse da han ble utnevnt til æresmedlem i byggmesterforbundet etter mer enn 30 års virke.

Inn i politikken
– Det gikk rykter om den hendelsen ja, sier Karl Sandvig og smiler. Intervjuet er nå over i hans andre livslange virke – politikken! – Jeg er og har alltid vært en åpen, engasjert, liberal og sosial person. Derfor gikk jeg inn i Stavanger-politikken i 1979 uten helt å vite hva jeg gikk til, understreker han.

At politikk alltid vil begynne og slutte med kampen om makt, om posisjoner og om seirer og tap, møtte han allerede i sin første periode som Fremskrittspartiets representant. Høyre og Frp samarbeidet og Kari Thu var selvskreven som ordfører. Men – det var kamp om ledervervene i de ulike utvalgene. Frp sto på at Karl skulle bekle lederrollen i bygningsrådet: Mot ham sto Høyre like fast på sin mann Kjell Ursin Smith. I kulissene gikk Arne Rettedal som allerede hadde tatt Ursin Smith under vingene. Men Frp lot seg ikke rikke, Karl Sandvig fikk det viktige vervet allerede i sin første periode i bystyret.

Stadion-sak og en krangel
Tilbake til nevnte «hendelsen» som skriver seg tilbake til 30. mars i 2000: Det ble lagt opp til vedtak i formannskapet om at Viking stadion på Eiganes skulle oppgraderes. Flertallspartiene var enige, men avstemmingen vil første komme i selve møtet. Saken ble fremmet med en innstilling om at stadion rustes opp med «minimum bruk av offentlige midler» som det het. Men Viking aksjonerte og mente at en stadion-opprustning ikke kunne gjennomføres med det foreslåtte forslaget. Tomtesalg med blant annet Vikingmarka kom inn som mulighet, men Frp’s Jostein Zazzera var sterk og klar i sin tale mot å bruke mer penger på stadion.

Der møtte han motstand fra partikollega Karl W Sandvig, han ville bygge nytt. Da de to møttes på kontoret til Zazzera i Olav Kyrres gate rett før endelig avgjørelse, var kranglingen så høylytt at alle, ikke bare de i korridoren, men hele etasjen fikk med seg dramaet som det senere ble kalt. Karl sin stemme fikk uansett uttelling i og med at Høyre med ordfører Leif Johan Sevland i spissen til slutt endret sin innstilling, noe som på enda lengre sikt førte fram til et nytt vedtak om utbygging av nytt stadion i Jåttåvågen.

Leif Johan Sevland husker godt saken, men peker generelt på den innsatsen Karl har bidratt til i Stavanger-politikken. -Karl W var en samarbeidets mann, en som sa ja og som heller så muligheter enn problemer. Han var jovial og godt likt av alle, ikke minst fordi han var ryddig og alltid holdt ord, sier Sevland om den tiden og samarbeidet de to hadde.

Tre partihatter
I sitt politiske virke har Karl hatt ikke mindre enn tre partihatter på hodet. Først i 24 år i Fremskrittspartiet, så (2007) en kortere periode som Høyre-medlem, og sist fra 2011 og fram til i dag som leder og bystyremedlem i Pensjonistpartiet.

– Selv om det selvsagt har vært ulikheter mellom de borgerlige partiene i Stavanger, har jeg alltid tenkt at det er flere likhetstrekk enn forskjeller. I 2006 da jeg trakk meg etter striden i Frp om Trond Birkedals kandidatur som partiets ordførerkandidat, valgte jeg å skifte til Høyre fordi jeg så det som ganske håpløst og sitte som uavhengig i et bystyre.

– Da jeg vendte tilbake til politikken etter fire års pause (2007- 2011), var det heller ikke vanskelig å finne et solid politisk ståsted i Pensjonistpartiet. Pp har selvsagt fokus på saker som er viktige for den voksne befolkningen, men programmet vårt er i tillegg forankret i helt vanlige saker som vil gjelde folk flest, understreker Karl W Sandvig som nå ikke lenger var medlem av bygningsrådet.

Praktisk politikk
Han har alltid vært engasjert i politikkens praktiske muligheter, og aller mest i saker knyttet til bygningsrådet og byutvikling.  I dag foregår Stavangers største utbygging i hans egen bydel i Hinna og Jåttåvågen. Og for å ha nevnt det, sykehuset på Ullandhaug er geografisk knyttet til Hinna bydel.

Både i tømrerfaget og i politikken har han funnet verdier og oppgaver som har gitt ham mange gode kolleger, venner i hele landet og opplevelser på utallige reiser i inn- og utland. På det private plan vil mye av det samme også være sant i et langt perspektiv, ikke minst alle feriene og helgene i Lyngdal.

Tragiske ulykker rammet
Men – det er et men med dype savn, med sår og fortvilelse.  Kona Ingunn mistet sin datter Monica i 2020. I 2014 omkom den USA-bosatte datteren Silje og et barnebarn i en fryktelig trafikk­ulykke. En van kjørte inn i hennes stille­stående bil da hun var på vei til barnehagen med sine to sønner. Den minste sønnen overlevde og bor fortsatt i hjembyen Charlotte i North-Carolina hos sin pappa, Ingunns svigersønn som hun holder god kontakt med. Hennes yngste datter Iselin bor på Bryne der hun er født og oppvokst.

Disse traumatiske hendelsene hadde fortsatt et nesten daglig behov for bearbeidelse da ulykken inntraff på ny; Karls sønn Lars Petter ble i fjor sommer alvorlig skadet etter et stup på sandstranden i Alcudia på Mallorca. Etter flere uker med behandling i respirator i Palma, ble Lars Petter fraktet hjem og overført til SUS. Hodeskadene var så alvorlige at behandlingen ble etter noen få dager avsluttet. Disse hendelsene har gitt ekteparet mange og tunge stunder som de må leve med hver eneste dag.

Men i et annet perspektiv om og med Karl W Sandvig; Vi sitter med en mann som er en samfunnsstøtte, en mann som ser det store i det små. Hinna er hans og familiens bydel og hans hjemsted. Her skal hans kraft fortsatt virke så lenge det er krefter.