Eldres fysiske og psykiske helse

Del på Facebook
Ut på tur aldri sur!

Lise Lunde Nilsen rundet nylig 80 år og er kanskje den innbyggeren i bydelen vår som har gått de 52 hverdagsturene i Stavanger flest ganger.  Kun to turer gjenstår i 2023 før hun kan kvittere ut hele runden for 11. gang.

 

grethe eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

I starten gikk Lunde Nilsen med ei venninne eller med Stavanger Turistforening om onsdagene.  Nå går hun ofte alene.  Hun har alltid med seg termos og litt mat, stopper innimellom og nyter stillheten og naturen.  På grunn av hørselsutfordringer ble det etter hvert mer behagelig å gå alene eller bare noen få sammen.

Ivrig turgåer: Lise Lunde Nilsen.

52 hverdagsturer

Turistforeningens onsdagsturer har hverdagsturene på programmet. Gjennomført tur kan føres opp på et eget turkort.  Ved å sende inn kortet til Turistforeningen når 30 eller alle turene er gjennomført, blir du med på en årlig trekning på gavekort.  Hovedgevinsten er opphold for 2 personer på en av Turistforeningens betjente fjellhytter.

Lunde Nilsen har ikke bil og er ivrig bruker av tog og buss for å komme seg rundt i byen. – Det er bare å kle seg, sier hun. – Jeg kvitter meg stress ved å gå – og en god tur roer tankene.
– Jeg stopper gjerne på en benk og ser meg rundt, tar en kopp kaffe og litt mat og nyter omgivelsene.

Mange av de 52 hverdagsturene går delvis i grønt-drag gjennom bydelene, og disse områdene er ukjente for mange av oss.  Ved å gå hele året får du med deg alle årstidene, og det er en fin opplevelse bare i seg selv. -Alle årstidene har noe å by på, forteller Lunde Nilsen entusiastisk. -Det er spesielt fint nå med alle høstfargene. En kald vinterdag med spesielt lys. Sommerturer med shorts og sommertopp og frodig natur. Og våren der naturen vekkes til live igjen. Du kommer steder du aldri før har vært, blir kjent med byen og opplever mye flott natur og bebyggelse. Turene er i snitt 8 km og varierer fra de korte på 5-6 km til de lengre på 10-11.  En av de 2 turene Lunde Nilsen har igjen i år er Langøyturen.  Der er det fjell og svaberg og da går hun sammen med ei venninne.  Av sikkerhetshensyn.

Lunde Nilsen anbefaler de 52 hverdagsturene.  De er kortreiste og lettvinte og like fine hver gang.  Uansett vær.

Carl Petter Osmundsen fra Gausel er for mange en kjent person innen Turistforeningen. Han sitter i styret for 60+ avdelingen, er ivrig med på dugnader, utarbeider brosjyrer og holder presentasjoner om 60+, organiserer medlemsmøter og er årlig turleder for to av hverdagsturene.  En av dem, nr 13 Heddåturen, hører til i Hinna bydel.  Stavanger Turistforening 60+ har medlemsmøter siste tirsdag i måneden.  Mer informasjon finner du her: 60+ i Stavanger Turistforening – DNT

God helse er FNs bærekraftsmål nummer tre, og en del av målet er å hindre for tidlige dødsfall og fremme god mental helse og livskvalitet. Lunde Nilsen og Osmundsen har funnet sin oppskrift på et langt og godt liv.

Hverdagsgledens 5 om dagen

I Dagsrevyen på NRK 23. oktober ble professor i psykologi Espen Røysand intervjuet om sin forskning på Hverdagsgledens 5 om dagen.  Han oppsummerte med to enkle og gode råd for bedre fysisk og psykisk helse. – Ring en venn og kom deg ut i skogen og nyt høstfargene.

Turleder: Carl Petter Osmundsen.