Minnemarkering for Gunhild Næss

Gunhild i sitt rette element, ved havet Foto: Camilla Monsen, Saltnwax
Del på Facebook

Søndag 11. juni ble det holdt en helt spesiell minne­markering for avdøde Gunhild Vestbø Næss (34) på Borestranden. Gunhild var en viktig stemme for kvinne- og seksuell helse, og banet vei for bedre ­informasjon og læring innen kreftomsorgen gjennom sitt engasjement.

INGRID SMISTAD
ing_smi@hotmail.com

Gunhild i sitt rette element, ved havet Foto: Camilla Monsen, Saltnwax

Mottok hederspris
Gunhild vokste opp på Lura, og flyttet i voksenårene til Gausel hvor hun bodde og jobbet på Hinne avlastningsbolig. Hennes arbeid og engasjement for å hjelpe andre startet tidlig. Ikke bare var hun en bidragsyter i lokalmiljøet, men engasjementet for å hjelpe andre skulle bli langt mer omfattende.

Da kreftbeskjeden kom i tidlig tyveårene, var Gunhild fast bestemt på at kreften ikke skulle definere henne. Hun viste en styrke og livsgnist av de sjeldne. Gunhild fant tidlig ut at hun ønsket å bruke stemmen sin til å gjøre en forskjell for andre i lignende situasjon som henne. Hun opplevde selv lite og mangelfulle opplysninger om seksuell helse etter kreftsykdommen. Hun begynte derfor på sexologistudie og startet etter hvert Stavangersexologene. Her ga hun råd og veiledning til andre innen seksuell helse. Gjennom hennes bevisstgjøring, åpen­­het og engasjement, hjalp hun og lettet byrden for mange. I april mottok Gunhild Ung Kreft sin hederspris for sin åpenhet og sitt arbeid rundt kreft og seksualitet.

Den 31. mai 2023 sovnet Gunhild stille inn på Stavanger Universitets­­syke­­hus, omgitt av sine nærmeste. Etter å ha levd med kreftsykdommen i ti år, fantes det ikke mer behandling eller medisiner som kunne hjelpe henne.

Fargerik
Venner og familie beskriver Gunhild som et varmt medmenneske som brydde seg om andre. Alltid med et stort smil på lur og en smittende latter, til tross for byrden hun lenge bar på. Hun var en livsnyter, som var opptatt av å leve i nuet. Det var aldri kjedelig rundt henne. Med sin fargerike klesstil og personlighet, var hun lett å like og lett å bli glad i.

– Alle ble glad i Gunhild. Det gikk ikke an å ikke være glad i Gunhild, sa bestevenninnen Ine Haugen i sitt minneord under begravelsen i Soma Kapell.

Til begravelsen hadde Gunhild gitt klar ordre til venner og familie at hun ønsket at gjestene skulle gå i farger, ikke sort. Resultatet ble en helt spesiell og fargerik avskjed – i Gunhilds’ ånd.

Minnemarkering på Bore: FOTO: Runa Andersen.

Paddle out
På initiativ fra gode venner, ble det også arrangert en «paddle out» til minne om Gunhild. En «paddle out» er en minneseremoni i havet for en avdød surfer, og tradisjonen stammer fra Hawaii. Gunhild var en kjent person i surfemiljøet i Stavanger og Hoddevik, det ble derfor et stort oppmøte på Borestranden søndag 11. juni. De oppmøtte surferne hadde med seg blomster og padlet ut i vannet hvor de dannet en sirkel for markeringen. Med venner og familie som tilskuere, hedret de hennes minne.

– Det var en vakker opp­levelse, og noe jeg vet Gunhild hadde likt, forteller beste­venninnen Ine Haugen.