Høstens hagegleder

Del på Facebook
Her er noen tips til hva en kan gjøre i hagen om høsten

Siri Bryne Ringstad
siri@brynesplanter.no

1 Plant høstløk: Nå kan du plante tulipaner, allium og påskeliljer i hagen. Ingenting er så koselig som når våren kommer og løkblomstene titter opp av jorden. Jeg angrer alltid på at jeg ikke satte flere løker. I år skal jeg sette nok tulipaner slik at jeg med god samvittighet kan plukke noen og ta inn i vase.  Blomsterløk kan med fordel plantes sammen med stauder som storkenebb og hosta – staudene vil da dekke det stygge lauvet når tulipanene er avblomstret. Krokus og snøklokker er fint å sette i plenen. De er avblomstret når vi starter plenklipperen til våren.

2 Høsting av grønnsaker: Hvis du har en grønnsakshage, er høsten tid for å høste de siste avlingene. Gresskar, poteter, gulrøtter og rødbeter er blant grønnsakene som er enkle å få til. Samle inn din egen høstskatt og nyt ferske, lokale råvarer. Jeg skal både sylte og bake rødbetene som ble sådd tidlig i vår.

3 Luking og beskjæring: Fjern visne blader og ugress. Luking til våren blir lettere og du fjerner en del av gjemmestedene til sneglene. Beskjær busker og trær, og legg kukompost på rosene.

4 Plant høstplanter i potter og bed: Bruk potter og kurver med hull i bunnen og et godt lag med leca så ikke plantene drukner. Lyng, alpefiol og kryssantemum er fargerike og kjekke blomster om høsten. Syrinhortensia og skimmia er og godt egnet til både krukker og bed og blomstrer lenge utover høsten.  Vær gjerne kreativ og bruk gjerne kongler, mose og greiner som du finner i naturen sammen med blomstrende stauder og høstplanter i krukkene.

Høsten er en tid for å glede seg over endringene i naturen. Liten eller stor hage, det er alltid noe å glede seg over når årstidene skifter. Så ta på deg støvlene, nyt den friske luften og la hagegleden blomstre selv når bladene begynner å falle.