Vår i hagen

Pallekarm.
Del på Facebook
Brynes planteskoler

En blomstrende hage hvor en kan gå ut og plukke inn en nydelig bukett er noe mange drømmer om. Jeg tenker å gi dere noen tips til hva man kan plante for å ha noe å ta inn i vase fra tidlig sommer til sen høst.

SIRI BRYNE RINGSTAD
siri@brynesplanter.no

Vi har både sommerblomster, stauder og busker som er fine å ta inn i vase. Av busker er roser og hortensia kjekke å ha i hagen. Disse blomstrer lenge, og er holdbare i vase. Roser er nok litt mer kravstore til vokseplass og stell enn hortensia, men til gjengjeld kan du få blomstring fra slutten av juni og langt utover høsten. Mange roser dufter i tillegg, noe som er kjekt når du skal ha de i buketter.

Sommerblomster som er gode snittblomster er for eksempel blomsterert, pyntekorg, kornblomst, zinna og scabiosa. Disse kan du så rett ut i bedet nå, eller du kan så de inne i potter. Blomsterert må stå langs en vegg eller et gjerde, disse blir høye og trenger å bindes opp. De blomstrer rikt hele sommeren med duftende blomster i forskjellige blålilla og rosa nyanser og er et must i enhver snittblomsthage. Pyntekorg, kornblomst og zinna fås i flere sorter, etter høyde og farge.

Stauder til snitt: Løytnantshjerte og duppesoleie er flotte tidligblomstrende stauder til snitt. Sammen med tulipaner og påskeliljer kan du lage flotte buketter i mai. Litt ut på sommeren kommer Astrantia, peoner, astilbe og scabiosa i blomst. Astrantia er en av våre favorittstauder, spesielt til snitt da den kommer i flere forskjellige farger og blomstrer lenge.

Det beste tidspunktet å plukke inn snittblomster fra hagen er om morgenen. Bruk en skarp saks og sett de rett i vann. Husk alltid å bruke rent vann, og ha gjerne litt snittblomst-gjødsel i vannet for lengre holdbarhet.

Det er og tid for å begynne med kjøkkenhagen. Ønsker du å så selv så er rødbeter, salat og sukkerert enkle å få til. Disse sår du rett ut i pallekarm eller bed. Vann godt og legg gjerne over en fiberduk så spirer frøene litt raskere – det beskytter og mot skadedyr.

Poteter er også enkelt å dyrke selv, disse kan du legge rett i jorda i bed eller pallekarm, eller du kan sette de i en krukke. I en krukke med diameter 25-30 cm kan du legge 3 poteter. Tidligpoteter er kjekkest å bruke til dette og da kan du plukke nye poteter fra slutten av juli/ begynnelsen av august. Krydderplanter er og kjekt å ha i kjøkkenhagen, eller i en krukke nær kjøkkenet. Plant de urtene du bruker mest sammen i en stor krukke og sett gjerne noen små stemor eller andre spiselige blomster i samme krukke for mer farge. Andre spiselige blomster kan være agurkurt, blomkarse eller ringblomst. Disse kan du bruke til å pynte kaker eller salater med.

Astrantia stude.