Reduserte strømforbruk med 80%

F.v. Daglig leder Kurt Olsen og prosjektleder Anders Sollesnes viser frem solcellene på bygget på Hinna.
Del på Facebook
Akaso Elektro installerte solceller på eget kontorbygg

Elektrofirmaet Akaso Elektro på Hinna tilbyr en rekke tjenester og installasjoner til bedrifter og privatpersoner. De har spesialkompetanse innenfor energieffektivisering, og ser en økt etterspørsel etter strømsparende tiltak.

INGRID SMISTAD
ing_smi@hotmail.com

Fakta.
Navn på selskap: Akaso Elektro
Type virksomhet: Elektrisk installasjonsarbeid
Adresse: Boganesveien 48, 4020 Stavanger
Antall ansatte: 24
Daglig leder: Kurt Olsen

Erfaring og kompetanse

Akaso elektro ble etablert i 2010 av Kurt Olsen og Leif Magne Sollesnes. De kom fra stillinger som henholdsvis daglig leder og prosjektleder i Bravida, og har jobbet sammen siden 1991. De startet for seg selv på Forus, og etter kort tid kjøpte Hinna-baserte RK Tekniske seg inn i selskapet. Akaso Elektro vokste raskt fra 2 til 13 ansatte, og flyttet fra Forus til Hinna sentrum. I dag er de 24 ansatte, og oppdragene spenner fra prosjektering av store næringsbygg til mindre serviceoppdrag for privatkunder. De driver alt fra energirådgiving, installerer elektriske anlegg, foretar internkontroller, gjør oppgraderinger og modifiseringer.

– Vi gjør alt fra renovering, installere elbil ladere, varmepumper og nye sikringsskap i private hjem til store prosjekter og installasjoner i næringsbygg. Akkurat nå har vi for eksempel et stort prosjekt på det nye parkeringshuset på flyplassen på Sola, i tillegg til at vi har en del oppdrag i terminalen og andre steder på flyplassen, forteller daglig leder Kurt Olsen.

Akaso Elektro er lokalisert i Boganesveien 48 på Hinna, og sitter her sammen med flere av sine samarbeidspartnere. Sammen tilbyr de et vidt spekter av tekniske tjenester. En av samarbeidspartnerne og medeier er RK Tekniske som er en totalteknisk leverandør til dagligvare og matindustri. Samt søsterselskapet JBS inneklima som er leverandør av energieffektive og behovsstyrte inneklimaløsninger. I forbindelse med installasjon av solceller, samarbeider de med NTE som blant annet selger og finansierer solceller.

I tillegg har Akaso et samarbeid med Algeco som holder til på Forus. Algeco bygger modulbygg over hele landet, og Akaso er med og setter opp rigger til blant annet skoler, barnehager, veiprosjekter og militære formål.

– Modulbygg er bygg som tilfredsstiller alle krav, er rimeligere å bygge, har kortere byggetid, og kan tas ned og flyttes, forteller Kurt Olsen.

Energieffektiviserende tiltak

Akaso hjelper både bedrifter og privatpersoner med å redusere energiforbruk og -kostnader. De utfører blant annet EL kontroll, hvor de kartlegger energiforbruket og kan komme med forslag til energieffektiviserende tiltak. De kan også hjelpe med å søke ENOVA støtte.

– Vi ser en økning i forespørsler knyttet til energibesparende tiltak både hos privatpersoner og bedriftskunder. Vi ser at de er blitt mer energibevisste og får stadig henvendelser rundt Smart-systemer, varmepumper, utskiftning av belysning og solceller på tak. De elektriske løsningene blir hele tiden smartere, og mer fleksible i dag med trådløse smart systemer som er enkle å håndtere, forteller Olsen.

Likevel poengterer han at det er elektrisk oppvarmning som trekker mest strøm, og hvor det som regel er mest penger å spare. Akaso har gjennom erfaring, interesse og samarbeidsprosjekter fått spesialkompetanse innenfor energieffektivisering og elektro til kjøle– og fryseanlegg. For å ligge i forkant i ENØK-arbeidet, er flere av deres medarbeidere sertifisert innen dette feltet.

– Vi fikk nylig solceller her på bygget, og har redusert strømforbruket med hele 80%. Vi ser også at mange av våre kunder halverer strømforbruket til belysning ved å skifte ut gamle lysrør med LED. Tidligere var det gjerne en investering mange ventet med, men med de høye strømprisene som har vært, er det mange som nå hiver seg rundt og gjør slike besparende tiltak, forteller prosjektleder Anders Sollesnes.

Rehabilitering hjemme?

For private kunder har Akaso Elektro spesialisert seg på rehabilitering. De hjelper deg som trenger elektriker til kjøkken eller bad, eller til å skifte gamle sikringsskap. De installerer også moderne ladestasjoner til elbil i henhold til forskriftene, slik at man reduserer risikoen for varmgang og i verste fall brann.

– Vi får fremdeles en del forespørsler fra privatkunder angående elbilladere. Vi hadde forventet at etterspørselen ville stagnere litt, men pågangen er fortsatt stor, sier Sollesnes.