Jåtten skolekorps ønsker nye medlemmer velkommen

Wenche Voll-Tungland
Del på Facebook
– Ingen reservebenk

Intervjuet
Wenche Voll-Tungland er styreleder for Jåtten skolekorps og har, sammen med resten av styret, ansvar for rekruttering av nye medlemmer. Hun kan fortelle om et godt samhold i korpset hvor alle blir sett og er like viktige.

Om Wenche:
Alder:  52
Fritidsaktivitet:  Reise – kort og langt
Mat: Italiensk
Ferie:  Italia
Musikk:  Alt mulig
På en øde øy med:  God bok og god vin

INGRID SMISTAD
ing_smi@hotmail.com

Wenche Voll-Tungland (52) er opprinnelig fra Jørpeland, men har bodd på Hinna i over 20 år. Hun jobber som advokat i EY, og har tre barn. To av barna har gått i Jåtten skolekorps og nå er det kun den yngste datteren som fortsatt spiller i korpset. Selv har Wenche gått 11 år i korps på Jørpeland, hvor hun har spilt både flygelhorn og kornett. Nå sitter hun på andre året som styreleder i Jåtten skolekorps.

– Jeg var veldig engasjert og dedikert da jeg gikk i korps, men jeg har ikke tid til å spille selv lenger. Kanskje jeg kan begynne igjen når yngstemann flytter ut, sier Voll-Tungland med et smil.

Dyrt å drifte

Korpslederen legger ikke skjul på at det er en stadig jobb å drifte og promotere korps. Alt fra konkurranser, arrangementer, instruktører og instrumenter koster. Korpset eier instrumentene selv, og noen av de største instrumentene kan koste over 100 000 kroner.

– Vi får en del støtte fra bedrifter og organisasjoner, og medlemmene betaler et kontingent utenom. I tillegg har vi en dugnadsordning som fungerer veldig greit hvor vi sitter vakt på en skole. Det er ikke så mye dugnad i korps som ryktet vil ha det til, men noe må vi ha for å få det til å gå rundt, sier Voll-Tungland.

Godt samhold

Jåtten skolekorps har i dag 83 medlemmer fra 8-19 år. Det er et brassband som består av messingblåseinstrumenter og slagverksinstrumenter. Man starter som aspirant i august, så går man opp til junior etter ca. ett år. Etter to år som junior går man over i hovedkorpset.

– Det er veldig mye kjekt med korps og det er et godt samhold. Aldersspennet i korpset er så stort. Det gir litt familiefølelse, hvor de eldste tar vare på de yngste. Medlemmene kommer fra fem forskjellige skoler i bydelen: Gausel, Gautesete, Jåtten, Montessori og den britiske skolen.

Voll-Tungland forteller at det er ingen krav til å starte i korpset, og at de prøver å innfri barnas ønske om instrument dersom noen har det på forhånd. Ellers prøver de å veilede, for å finne ut hva som passer til den enkelte.

– Korpset er stort maskineri, men alle blir likevel sett. Det er ingen reservebenk i korps, alle er like viktige. Man føler seg som en del av noe større. Vi har profesjonelle dirigenter og instruktører som står for den faglige og pedagogiske delen. De er ansatt gjennom kulturskolen og noen direkte i korpset.

I følge skolekorpslederen vokser ofte musikkinteressen på medlemmene. Det er mange som velger å gå videre med musikken etter skolekorpset. Noen velger å gå musikklinje på videregående, noen blir med i andre korps og flere går også videre til å spille i garden forteller hun.

Blås i sommeren

I mai reiser Juniorkorpset med innleid buss rundt på skolene i bydelen og har «Signingsferd». Da spiller de og deler ut informasjon om korpset og «Blås i sommeren» for å rekruttere nye medlemmer til høsten. «Blås i sommeren» er et gratis arrangement for barn hvor de møtes en helg i august før skolestart og lærer seg litt om spilling og instrumenter. Arrangementet varer fra fredag til søndag, og avsluttes med en liten konsert for foreldrene på søndagen.

– Det er som en slags SFO med musikk. Tilbakemeldingene har vært veldig gode. Vi startet opp under korona og har fortsatt siden det har vært så populært. Her lærer barna seg det mest grunnleggende med spilling og det er profesjonelle musikere og instruktører som underviser, forklarer korpslederen.

Konkurranser

Jåtten skolekorps har to faste felles øvelser i uken. I tillegg til en individuell- eller gruppeøvelse. De pleier også å delta på tre store konkurranser i året: Rogaland mesterskap, Norges mesterskap og Stavanger Open.

– Nå i juni skal vi delta på NM. Det er alltid veldig stas for medlemmene å være med på disse konkurransene, men det er også mye øvelse og frustrasjon knyttet til det. Vi drar i tillegg på veldig kjekke turer sammen. Hovedkorpset skal til TrollAktiv og aspirantene og juniorene skal til Gullingen. Hovedkorpset drar også til utlandet hvert andre eller tredje år, forteller Voll-Tungland

17. mai nærmer seg med stormskritt, og det er ifølge korpslederen en stor og viktig dag for medlemmene. Ikke bare er det en dag hvor de står tidlig opp og spiller på flere skoler, men der er også en dag hvor det avholdes lue-seremoni for aspirantene.

– Det er ekstra stas for de yngste, da skal de gå med luene for første gang og spille for andre, sier Voll-Tungland som ser frem til årets 17. mai feiringen med et rekordstort antall juniorer i korpset

Jåtten skolekorps: Avbildet under Rogaland Mesterskap 2022.