Er eiendomsmarkedet friskmeldt?

Kommer for salg: Jåtunbakken – rekkehus og leiligheter i felt B4 i Jåttå Nord.
Del på Facebook
Økt etterspørsel etter alle typer boliger

Etter en laber høst ser det ut som eiendoms­markedet i bydelen har våknet til live igjen.  Meglerne melder om stor pågang på de fleste salgsobjekt. Til og med nyboligsalget har tatt seg opp.

grethe eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

­Det betyr ikke at alt selges raskt og til eventyrlige priser.

– Kjøperne er meget kresne på beliggenhet og standard og følger godt med på prisleiet på sammenlignbare boliger, forteller daglig leder Fredrik Simonsen i EiendomsMegler 1 Mariero. Kontoret hans selger flest bruktboliger i Hinna bydel.

Avdelingsleder: Fredrik Simonsen i EiendomsMegler 1 Mariero.

Bruktboliger

Vi er nå i en situasjon der tilbudet av boliger er begrenset og etterspørselen økende.  Det fører alltid til stigende priser og Stavanger har hittil i år, ifølge statistikken til Eiendom Norge, hatt en prisøkning på 9,1%.  – Vi er tilbake til 2013 priser, forteller Simonsen. De fleste boliger i dag selges på prisantydning dersom boligen er priset riktig. Finn.no gir et klart signal om økende etterspørsel. Normalt er det om våren ca 1000 brukte boliger til salgs på Finn.no.  I dag teller vi under 600, og i tillegg har vi fått med bydelene Finnøy og Rennesøy som ikke ble regnet med under Stavanger tidligere.

Prosjektleder: Rune Bertelsen i Base Bolig.

Prosjekterte boliger

Nyboligsalget har hatt en litt tregere utvikling.  Noe som gjenspeiles i utsettelse av flere godkjente byggeprosjekt i bydelen vår.  Byggekostnadene har økt betraktelig, og etterspørselen har vært laber.  Dette skyldes blant annet en flerårig pandemi med permitteringer og usikkerhet rundt jobber, stigende levekostnader for folk flest og bankenes utlånsbegrensninger og hyppige renteøkninger. Nå virker det som folk har gjenvunnet troen på fremtiden, jobbmarkedet er godt og bankenes lemping på utlånsreglene gjør sitt til at prisene går opp og omsetningstiden ned.

Nå lanseres det nye boligprosjekt i bydelen på løpende bånd.  I midten av mars annonserte Eie Eiendomsmegling første del av Trinn 2 av Søstrene Hinna.  Salget gikk strålende fra første dag, og det tok bare tre dager før utbygger bestemte seg for å igangsette prosjektet. Her kommer 18 leiligheter og 11 rekkehus og neste del med 30 leiligheter kom for salg i uke 16. -Folk og media har lenge snakket om et elendig boligsalgsmarked.  Det stemmer ikke lenger for Stavanger og i særdeleshet ikke for Hinna bydel, hevder daglig leder Espen Eide i Eie Eiendomsmegling.

Rett etter sommeren kommer Base Bolig ut med Jåtunhøyden i felt B4 i Jåttå Nord. Det består av 26 rekkehus og 29 leiligheter.  Østerhus starter også snart salget av 27 rekkehus i felt B1 hvor Base Bolig har 3 lavblokker med totalt 48 leiligheter hvor pr i dag er solgt 42.

Byggingen av boligprosjektet Heidrunhagen Trinn 2 er allerede i gang. Det ligger nord for TROLL bygget. Dette er et boligprosjekt med 32 små leiligheter, og er fortsettelsen etter Trinn 1 som sto ferdig i 2016. Solon Eiendom er utbygger for prosjektet med Kruse Smith som totalentreprenør. Planlagt ferdigstillelse er januar 2024 og alt er solgt.

Flere meglere melder at jo nærmere vi kommer ferdigstillelse av det nye sykehuset, jo flere sykehusansatte søker boliger i kort avstand fra sin nye arbeidsplass. Det betyr at det kommer innflyttere både fra andre kommuner og andre bydeler i Stavanger.

Utleiemarkedet

Arbeidsledigheten i regionen er lav og jobbmarkedet anstrengt. Når nye medarbeidere må rekrutteres utenfor vår egen region og fra utlandet, oppstår det raskt behov for flere leieboliger.  Mange utleiere har i de siste årene solgt utleieboligene sine, og færre investerer i kjøp av boliger for utleie.  Skattereglene skjerpes stadig og det har vært lite lukrativt å leie ut en sekundærbolig uten å gå i minus.  -Prisutviklingen på leieboliger er stigende og det er færre boliger til leie i regionen vår. Nå når vi går inn i høysesong på spesielt eneboliger så forventer vi å oppnå gode leiepriser. Vi samarbeider tett med boligkoordinatorer for de store selskapene og de melder om at mange firmakunder trenger alle type boliger fremover, sier avdelingsleder/eiendomsmegler Nina Byberg fra EiendomsMegler 1 Boligutleie på Forus.

Alle signaler tyder på en økt optimisme i boligmarkedet – både på salg og utleie.  Men markedet er fremdeles prissensitivt. Dersom prisene blir for optimistiske sett fra selger eller utleiers side, så tar det lang tid å få gjennomført en handel og prisene må gjerne justeres ned først.  Dette er ikke nytt, men en historie som gjentar seg gang på gang. Av og til ned – og av og til opp.  Nå er vi på vei opp igjen.