Populær Indisk danseskole på Gausel

Flott scenekunst: Danseskolen har fått gode tilbakemelding på forestillingen i Sandnes Kulturhus.
Del på Facebook
Underviser i gammel danseform

Natiyalaya Danseskole på Gausel bydelshus instruerer barn og unge i en av verdens eldste danseformer. I januar fylte de nok en gang salen i Sandnes Kulturhus hvor den indiske ambassadøren kom for å se danseforestillingen.

INGRID SMISTAD
ing_smi@hotmail.com

Sørindisk danseform
Natiyalaya Danseskole er en danseorganisasjon i Stavanger som holder til på Gausel bydelshus. Skolen ble stiftet av dansepedagogen Rammiyawanie «Ramya» Balasubramaniam i 1998. Siden den gang har hun undervist over 100 barn og unge på bydelshuset i den klassiske sørindiske danseformen Bharatanatyam.

Ramya er opprinnelig fra havnebyen Trincomalee på østkysten av Sri Lanka. Hun har selv studert den klassiske sørindiske danseformen. I 1998 migrerte hun til Norge og etablerte danseskolen Natiyalaya i Stavanger.

– Bharatanatyam har flere hundre år gamle røtter fra Tamil Nadu i Sør-India. Tradisjonelt ble danseopptredenene utført av solodansere, særlig kvinner, og uttrykte hinduistiske religiøse og spirituelle temaer. I dag danses bharatanatyam av både kvinner og menn, og uttrykker både religiøse og moderne temaer. Danseformen undervises tradisjonelt av en lærer (guru) til elever (shishya). Elevene får ukentlig trening og undervisning, og tar årlige eksamener, forteller dansepedagogen.

Flott scenekunst: Alle danserne samlet.

Populær forestilling
Skolens danseforestillinger vokser stadig i popularitet og i januar i år satte de opp forestillingen Hamsatootham som er en episk fortelling fra hinduismen om kjærlighet og hevn. De fylte kulturhuset i Sandnes to kvelder på rad og fikk gode tilbakemeldinger. At oppsettingen holder høy kvalitet, bekreftes også ved at den indiske ambassadøren i Norge kom helt fra Oslo for å se forestillingen.

– Denne indisk-klassiske dansen er kjent som en av de eldste danseformene i verden. Det er en stor ære at ambassadøren ville komme for å overvære vår forestilling i Sandnes. Forestillingene er en unik sjanse for publikum til å oppleve regionens mangfold av kulturer i form av fargerikt indisk teater, dans, kostyme, musikk og litteratur. Det ble en fantastisk opplevelse for både øyne, øre og hjerte som publikum sent vil glemme! Forteller Ramya.