Nå starter hageåret!

Magnolia: En vårblomstrende busk som kan drives inne, her sammen med blå perleblomst.
Del på Facebook
Brynes planteskoler

Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

SIRI BRYNE RINGSTAD
siri@brynesplanter.no

En krukke full av fargerike vårblomster gjør inngangspartiet hyggelig. Løkblomster som perleblomst, iris, påskelilje og frittilaria kan fint plantes ut nå. Ministemor og primula tåler og en del frost så de kan også plantes ut nå.  Plantene vokser sakte nå når det er så kaldt så du kan fint plante riktig så tett. Krukken du planter i må ha hull i bunnen, om den ikke står under tak. Fyll på et lag med leca før du bruker god jord, gjerne krukkejord.  Husk å vanne litt av og til – plantene trenger litt vann selv om det er vinter. Når løkblomstene er avblomstret kan de plantes ut i et bed, så vil de komme tilbake neste år og blomstre igjen.

Prydbusker, frukttrær og høstblomstrende klematis kan beskjæres nå. Vårblomstrende prydbusker som Forsythia, blomstrende rips og spirea beskjæres etter blomstring. Klipp enkelte greiner helt ned til bakken så får du luft og lys inn, og bedre fornying av busken. Både prydkirsebær og forsythia er fint å sette i vase. Gi greinene et godt skråkutt og sett i rent, varmt vann.

Roser klippes når det ikke er fare for frost lengre, som regel er det rett etter påske. Stilkroser og klatreroser klippes kraftig tilbake, gjerne så mye at det står igjen 30-40 cm. Buskroser og klatreroser klippes godt de første 2-3 årene. Etter det er det mer forming og tynning som gjelder.  Det er også smart å rake vekk løv og kvister i bedd og plen. Visne blader og annet rusk er som kjent yndet yngleplass for snegler. Plenen kan og snart gjødsles med hønsegjødsel, men klipping kan vente til den er i god vekst igjen.

Dersom været er litt dårlig, og du trenger en inne-aktivitet kan vårpuss av potteplantene være tingen. De trenger nå litt ny jord og kanskje en litt større potte. Husk å bruke jord som er beregnet for innebruk.

Pill visne blomster og blader og tørk av bladene med en fuktig klut. Du kan og begynne å gjødsle de litt igjen. Har du tatt livet av potteplantene i løpet av vinteren? Fortvil ikke – kom innom oss så hjelper vi deg å finne noen som passer dine behov. Grønne planter inne gir økt trivsel og flere av dem har luftrensende egenskaper.

Camellia «Nuccios cameo»: liker seg godt i hagestue eller på en lun plass i hagen

Camellia:
Camellia er en flott vintergrønn busk med blanke blader og nydelige blomster. De fleste sortene blomstrer i februar – april. Det er utrolig mange forskjellige sorter, og de fås med enkle blomster eller fylte. Alt fra rent hvite til forskjellige rosa og rødtoner og striper. Denne litt eksotiske planten trives veldig godt i en innglasset terrasse nå om vinteren, men tåler også en normal norsk vinter ute. Plassér den lunt, og ikke i direkte sol. De første vintrene kan det være lurt å dekke den med strie, og det gjør man for å beskytte mot kulde, men også for å beskytte mot vind og den sterke solen som skinner i mars. Det er en surjordsplante som Rhododendron, og den liker ikke å tørke noe særlig. Gjødsles med surjordsgjødsel etter blomstring.

Prunus accolade: Prydkirsebær er enkel og dekorativ å drive inne i blomst.

Grønnsakshagen
Februar er måneden hvor en kan planlegge hva en har tenkt å så. Hhar du tenkt å lage deg en liten kjøkkenhage eller en blomstereng? Det er fremdeles en stor trend å lage sin egen mat, enten det er litt urter på kjøkkenbenken eller en pallekarm med rødbeter, salat og sukkererter. Det er jo ganske så kjekt å kunne gå ut i hagen og plukke ferske egendyrka grønnsaker og bær – vanskelig er det heller ikke. Trenger du tips så kom innom oss så skal vi hjelpe deg.