Helse- og oppvekstfag på Jåttå vgs

En VG2 klasse som lager næringsrik mat. Fra venstre: Erla Hodnefjell, Emilie Osing, Jonathan Petersen, Solveig Celine Nilssen, Alva Stokka Aarthun, Kaia Seglem Helliesen og Emma Angelina Hørning.
Del på Facebook
Landets mest etterspurte utdannelse

En voksende andel eldre og pleietrengende har økt behovet for flere hender i mange yrkes­grupper. Helsefagarbeiderne er blant dem. Norge har pr i dag ca. 2500 ubesatte stillinger innen denne yrkesgruppen – og tallene er stigende. Samtidig diskuteres om helsefagarbeiderne kan overta noen av sykepleiernes oppgaver slik at det blir mer effektivitet i omsorgen.

grethe eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

Yrkeslinjen Helse- og oppvekstfag er den tredje utdannelseslinjen vi presenterer på Jåttå videregående. Avdelingsleder Elisabeth Fløisand forteller om en populær linje som gir elevene mange valgmuligheter. Avdeling for Helse- og oppvekstfag på Jåttå er en stor avdeling med 30 ansatte og 240 elever fordelt på forskjellige trinn.

VG helse- og oppvekstfag legger grunnlaget for den videre utdanning. Fokus er blant annet på det friske mennesket, kroppens oppbygning og funksjon, kommunikasjon og samhandling med mennesker i ulike aldersgrupper og med ulikt funksjonsnivå, og faget yrkesliv hvor elevene lærer hva det vil si å være en profesjonell yrkesutøver. På VG2 velges retning utifra elevens yrkesinteresser og valgmulighetene er mange. Mange elever velger å gå videre på Jåttå og de utdanningsprogram som tilbys der, mens andre finner sine interessefelt på programområder ved andre videregående skoler.

Blant utdannelsesmulighetene på Jåttå finner du i tillegg til helsefagarbeider: barne- og ungdomsarbeider, hudpleier og fotterapeut og ortopediteknikker. De som f.eks vil bli tannhelse- eller legesekretær fortsetter gjerne VG2 på Bergeland.

Det kullet som startet på VG1 i august teller 8 klasser hvorav 1 klasse er helse med toppidrett. Denne klassen tilbyr elevene en unik mulighet til å kombinere idrettssatsing samtidig som de tar en utdanning innenfor Helse- og oppvekstfag. Neste skoleår vil det også være mulig å søke VG2 Barne- og ungdomsarbeider­­fag med toppidrett. VG2 har 7 klasser hvorav 3 klasser med helsearbeiderfag, 2 barne- og ungdomsarbeiderfag, 1 fotterapi og ortopediteknikk og 1 hudpleierklasse. På VG3 er det dette året kun 1 hudpleierklasse, men neste år vil det også være en klasse med VG3 fotterapi.

Allerede på VG1 får elevene prøve seg i praksis. Praksisperiodene fordeles over hele året og elevene får prøve seg innenfor flere yrker. Her forteller Fløisand om ekstra godt samarbeid med kommunene Stavanger, Sandnes og Sola. Praksiselevene blir godt mottatt på arbeidsplassene, og de får alltid gode tilbakemeldinger.

Både Helsefag- og Barne- og ungdomsarbeiderelevene er ute i praksis hele 8 uker i løpet av VG2. De er et godt supplement i en travel hverdag på mange sykehjem, barnehager og SFO, og det gir elevene gode og realistiske praksiserfaringer. Etter VG2 går elevene ved helsearbeiderfag og barn- og ungdomsarbeiderfag, samt ortopediteknikerne, ut i lære.

Elevene som går hudpleie og fotterapi har sine klinikker på skolen, og det er ved disse klinikkene elevene får den praktiske delen av sin utdanning. Elevene her er ferdig utdannet etter at de har fullført 3 år på skole. Det er fullt mulig å bestille timer til ulike behandlinger hos elevene på disse to utdanningene. Det er ikke gratis, men slett ikke kostbart, og det gir elevene god trening i sine kommende yrker.  -Fotterapi- og ortopediteknikk er utdannelser som vil bli stadig mer relevante, forteller Fløisand. – Vi blir stadig flere eldre og føttene skal bære oss hele livet.

Kontaktinformasjon for hudpleie og massasje er 51955152 eller facebook.com/JaattaVgsHud og for fotpleie 51921311.

Vi var innom en VG2 klasse som ble undervist i næringsrik mat.  Der fikk vi smake pizza bakt med grovt mel og sunne ingredienser.  Det både smakte godt og gjorde godt.

Avdelingsleder: Elisabeth Fløisand