Vil redusere matsvinn

Hinnavis Matsvinn
Arbeidslivsfag ved Kristianslyst skole: Elevbedriften med lærer Kjetil Egeland i midten.
Del på Facebook
Vil redusere matsvinn

Elevene på 10-ende trinn Arbeidslivsfag ved Kristianslyst skole har satt i gang et prosjekt for å redusere matsvinn fra butikker i Hinna og Hillevåg bydel. Planen er å bidra til at mat ikke blir kastet, men istedenfor går til skolemat for elever.

TEKST: Ingrid Smistad
ing_smi@hotmail.com

Klassen ønsker å kontakte butikker i nærområdet og spørre om de er interessert i å være med på prosjektet deres for å forhindre at noe av maten blir kastet. De har ikke kantine på Kristianslyst og elevene tror at mange ville benyttet seg av et tilbud hvis det fantes. 

– Vi har laget en elevbedrift som skal styre med kantinedrift på skolen. Målet mitt er at elevene skal styre mest mulig selv, de skal lære hvordan en bedrift fungerer, hvordan de må samarbeide og ta ansvar for å få bedriften til å gå rundt, sier lærer på arbeidslivsfaget, Kjetil Egeland.

Starte kantine
Egeland kan fortelle at elevbedriften har laget en plan for å forhindre noe av matsvinnet. De vil starte en kantine på skolen, der elevene får kjøpt billig mat som ellers hadde blitt kastet. Nå prøver elevene å kartlegge hvilke butikker i nærmiljøet som kan være villig til å donere mat til prosjektet. De oppfordrer også bedrifter til å ta kontakt hvis de ønsker å bidra.

– På Helgø gir de for eksempel mat som er gått ut på dato til dyrefôr, ellers er de flinke til å prise ned mat som er i ferd med å gå ut på dato. Helgø påstår selv at de har lite matsvinn, sier Egeland.

Fokus på svinn
I mat og helse timene på 9-ende trinn på Kristianslyst går elevene gjennom spesifikt teamet matsvinn. Da lærer de hvordan man kan bruke mat som har gått ut på dato og at det er helt trygt å spise/drikke visse produkter etter de har utgått. 

– Vi tenker å spørre butikkene etter mat som er i ferd med å gå ut på dato, og mat som har «best før» merking, som er gått ut på dato, men fortsatt er spiselig. Mat vi tenker å be om er for eksempel brød, pålegg, frukt og grønnsaker, men vi er villig til å ta imot alt vi kan bruke. De matvarene som er markert med «best før» er det normalt å oppbevare i en fryser eller et kjøleskap. Det betyr ikke maten er uspiselig fordi den er gått ut på dato. Den mister bare små deler av kvaliteten, men er fortsatt god å spise, sier elevene i 10-ende klasse Arbeidslivsfag.

På matportalen.no sine nettsider står det at:
• Matvarer merket med «best før…» eller «best før utgangen av…» kan seljast eller gis bort også etter at datoen er passert.
• Matvarer som er merket med «siste forbruksdag…» er det ikkje lov å selje etter at datoen er gått ut. Butikken kan heller ikkje gi bort desse varene gratis.