Seniordatagruppe på Idunhuset

Styrker sine ferdigheter: F.v. Aud Josefine Gundersen, Toralf Sandø og Astrid Breen. Foto: Grethe Eriksen
Del på Facebook
Seniordatagruppe på Idunhuset

 

På Idunhuset på Hinna er det datagruppe hver torsdag formiddag for seniorer som måtte ønske å styrke sine digitale ferdigheter. Gruppen ledes av pensjonisten Toralf Sandø (69) som bruker sin fritid til å hjelpe andre med å bruke datamaskiner og smarttelefoner.

TEKS: Ingrid Smistad
ing_smi@hotmail.com

Datagruppen
Toralf Sandø er leder for datagruppen og bosatt på Hinna. Han har vært journalist i en årrekke, og de siste 19 yrkesaktive årene var han i Stavanger Aftenblad. Der var han redigerer og skrivende journalist, og hadde blant annet ansvaret for helgemagasinet Pluss i flere år. Høsten 2015 tok Sandø AFP og lurte på hva han skulle bruke all fritiden til. Samme høst startet han med individuell veiledning i datagruppen på Idunhuset. 

– Jeg tenkte pc-kurs for eldre kunne være interessant. Jeg hadde på 1980-tallet blitt nysgjerrig på datamaskiner og tok grunnleggende kurs i dataprogrammering på Blindern. På små datamaskiner den gang fantes ikke Windows, men man måtte lære kommandoer for å manøvrere seg frem til dataprogrammene, forteller Sandø.

Krever ikke forkunnskaper
Ifølge Sandø har det vært en ganske stabil gjeng som har vært med i datagruppen de siste årene. Han forteller at de er om lag fire til seks personer som møter på de ukentlige samlingene på torsdager. I datagruppen lærer de om ulike elementer av nyttig kunnskap for bruk av datamaskin og smarttelefon. Kursdeltakerne er med på å velge tema som de ønsker å lære mer om, og Sandø pleier å sette av tid til å hjelpe kursdeltakerne med individuelle problemer i tillegg. 

– Vi har blant annet vært innom bruk av nettbank, nettstedet Helsenorge, hvordan søke med Google, søk etter filer på pc-en og mye mer. Vi har også i perioder holdt på med slektsgransking. Det vil si at vi har kikket på de verktøyene som finnes på internett for slektssøk, sier Sandø.

Han mener dagens samfunn er basert på at man må kunne bruke datamaskiner og smarttelefoner, og han opplever at et kurs i bruken av disse er veldig nyttig for mange eldre.

– Vi har Skatteetaten, NAV, Digipost, banktjenester, bestilling av reiser, hotell, ja alt som baserer seg på bruk av datamaskiner. Jo mer selvhjulpne vi er, jo bedre klarer vi å ordne opp på egenhånd. Kurset krever ingen forkunnskaper for å delta, men Sandø anbefaler at man er kjent med datamaskinens tastatur og legger til:

– Har du god, gammel skrivemaskinkunnskap, så er det en fordel. Men du trenger ikke være en racer på tastaturbruk.

Seniornett
Sandø kan også fortelle at det finnes en organisasjon som heter Seniornett hvor det ukentlig sendes nyhetsbrev med blant annet nyttige tips til bruk av datamaskiner og smarttelefon. 

– Seniornett er en frivillig, ideell og partipolitisk uavhengig organisasjon med formål om å styrke digital kompetanse hos seniorer. Det kan være lurt å være med der, oppfordrer Sandø.