Førjulstid i blomsterverden

pynt: Juleroser, gaultheria og små gran pynter fint opp og er holdbart ute.
Del på Facebook
Førjulstid i blomsterverden

Etter en utrolig fin høst begynner vi nå å bli klar for jul. Vi pynter inngangspartiet med lys, krans og blomster for å gjøre det hyggelig for gjestene, og for oss selv. Dørkransen den kan du kjøpe ferdig hos oss, men det er enkelt å gjøre det selv om du har litt tid til overs. 

TEKST: Siri Bryne Ringstad
siri@brynesplanter.no

Det du trenger er en halmring, vikletråd og forskjellig vintergrønt. Vi bruker mye edelgran, buksbom og sypress i våre kranser, og pynter med lerkegreiner, furu- og grankongler.  Du kan pynte kransen med stjerner, kuler og sløyfe eller annen pynt -her er det bare fantasien som setter grenser. Alt dette finner du i hagesenteret, men vintergrønt og kongler kan du også klippe i hagen eller finne ute i skogen. 

Sånn gjør du: Start med å klippe opp grønt i små greiner på ca 10-12 cm, jo grovere biter, jo mer flyffy blir kransen. Fest vikletråden i kransen. Legg granbitene med tuppene mot klokken, og bind vikletråden over endene med klokken. Husk å legge greiner helt nederst og øverst på kransen så ikke halmringen viser. Vikle og legg grønt over hele kransen og fest ståltråden godt når du har bundet helt rundt. Pynten fester du med litt tykkere ståltråd.  Lag et feste bak, og heng opp kransen.

Juleblomst nr. 1 hos oss er julerosen. Den finnes i utrolig mange forskjellige sorter og størrelser – her er noe for en hver smak. Selv liker jeg godt å pakke julerosen inn i mose og sette den i en gruppe i inngangspartiet sammen med svibler og litt vintergrønne busker. Julerosen er en staude, og den tåler frost men blir det skikkelig kaldt vil den henge litt med hodet. Husk å vanne så reiser den seg igjen når det tiner. Ute holder julerosene helt til våren kommer, og når de er avblomstret kan du plante den ut i et bed. 

Inne er ikke julerosen fullt så holdbar, men de sortene som er uten blader tåler å stå inne. Disse er også stauder og kan plantes ut når de er avblomstret. Julerosen liker ikke å tørke for mye, men må heller ikke stå i vann hele tiden. Vann ca 1 gang i uken alt etter hvor varmt det er.

Et tips til julebordet kan være å pynte med mosekledde juleroser og svibler. Legg litt gran og kongler utover bordet i tillegg så har du et nydelig julepyntet bord. Disse mosekledde blomstene kan du også enkelt lage selv, det du trenger er litt mose og bouillontråd som du får på hagesenteret. Pakk plantene inn i mosen og surr tråden rundt. Pynt gjerne med en liten kvist og litt kongler. Vil du gjøre det enkelt har vi selvsagt alt du trenger ferdig i butikken. Da ønsker jeg alle en hyggelig førjulstid.

 

Julehage.
Julehage
Julehage.