Bygg- og anleggsteknikk

Brage Erikstad, Magnus Vaule Dalene og Lucas Tønnessen Sørås i arbeid med grindverket
Del på Facebook
Bygg- og anleggsteknikk

Et kjapt søk blant stillingsannonsene på Finn.no avslører at det fremdeles er stor mangel på flinke fagfolk innen bygg- og anleggs­­bransjen.  Enda mer tydelig blir den store aktiviteten i bransjen når du nærmer deg Jåttåvågen – hvor det kreler av menn, og noen få damer, i arbeidsklær i sterke farger og tilhørende hjelmer.

TEKST: Grethe Eriksen
grethe.eriksen@outlook.com

I forrige nummer av HINNAvis presenterte vi Restaurant- og matfaglinjen.  Denne gang er det linjen for Bygg- og anleggsteknikk som står for tur.

På skolens hjemmesider finner vi at «Dette utdanningsprogrammet passer for deg som ønsker fagutdanning i et av fagene innenfor bygg- og anleggsteknikk. Det kan være tømrer, murer, stillasarbeider, betongarbeider, rørlegger, maler, feier eller blikkenslager».

Populær studieretning
Vi hadde en prat med avdelingsleder Trond Kjetil Egeland. Han forteller at VG1 har 5 klasser hvorav 1 med toppidrett i tillegg.  Toppidrettsklassen er i samarbeid med Olympiatoppen, og har utøvere innen blant andre fotball, sykling, håndball og ishockey.

-En verdensmester i trial har gått på Jåttå vgs toppidrettslinjen, forteller en tydelig stolt Egeland.

VG2 tømrerfag har 3 klasser hvorav 1 med toppidrett, 1,5 klasse på VG2 rørlegger og 0,5 VG2 klasse med klima, energi og miljøteknikk. Den siste blir muligens en enda mer ettertraktet linje etter hvert som energi og klimafokuset rundt oss øker.

I tillegg har de en praksisklasse for dem som liker mye praksis og lite teori. Målet for de fleste elevene er 2 år og så ut i lære, og det er få som tar det tredje året med Påbygg.

Mange søkere til altfor få plasser
I år var det 130 primærsøkere til 75 plasser og det endte med ca. 100 på venteliste. Hvorfor? -En god skole med godt omdømme, lett å komme til og fra, nærhet til kjøpesenter, godt samarbeid med lokale bedrifter og Opplæringskontoret (som har 4-500 medlemsbedrifter), tror Egeland.

Eneste jente i klassen – fotballspiller Sofie Martinsen Vatland.

Samarbeidet med Opplæringskontoret består i at bedriftene kommer til skolen eller elevene drar på besøk til bedriftene.  Det tilbys et vidt spekter av lærlingeplasser, og dersom eleven har en ok oppførsel og lite fravær er det en smal sak å ende opp med lærlingeplass.

Vi var på besøk hos en VG2 klasse som denne dagen skulle bygge en grindverkkonstruksjon.  Til å hjelpe seg med dette hadde de besøk av Casper Vikingstad Lie fra firmaet Tradisjonshandverkaren fra Karmøy. Under slike besøk kurses elever og lærere samtidig.

Grindverksbygg – eldgammel byggetradisjon fra Vest-Norge
Grindverksbyggene er tradisjonelt mest utbredt i Vest-Norge fra Rogaland til Møre. I eldre tider kan utbredelsesområdet ha vært større.  Byggemåten er i dag mest brukt til mindre hus som naust, boder og enkle låvebygninger.  Opprinnelsen fra byggemåten har røtter helt tilbake til bronsealderen. I Forsand i Sandnes er det funnet spor etter 3000 gamle grindbygde hus.  Hovedelementene i konstruksjonen består av oppreiste rammer av vertikale stolper og tverrliggende bjelker, såkalte «grinder».  Disse settes så i rekke inntil huset er så langt som man ønsker.  Grindverksbygg kalles også for grindbygg eller grindhus.

Vi traff en toppidrettsutøver i VG2-klassen, og hun heter Sofia Martinsen Vatland.  Hennes idrett er fotball, hun spiller aktivt på Hinna og trives blant gutta på gulvet.  Det var tydelig en gjensidig trivsel.

Vil du vite mer om Bygg- og anleggsteknikk og gjerne kombinert med toppidrett?  Sjekk her: https://www.jaattaa.vgs.no/hovedmeny/utdanningstilbud/bygg-og-anleggsteknikk/