Utdanning til sikker jobb

Jåttå vgs ligger sentralt plassert like ved togstasjon og busstopp.
Del på Facebook

//Tekst og foto: Grethe Eriksen//

I disse dager skriker bedriftene etter nye medarbeidere innen de fleste næringer.  Restaurant- og matbransjen har lidd stort under pandemien, men opplever nå en eksplosiv utvikling etter at restriksjonene ble opphevet.  Hadde de bare hatt ansatte nok!

Restaurant- og matfag

Jåttå videregående har mange yrkesretta utdanninger, og vi vil fremover presentere dem i avisen. Først ut er Restaurant- og Matfag.  En studieretning med utdanning innen 11 yrker.

Avdelingsleder Elisabeth Håland ved Restaurant- og matfaglinjen.

-De to siste årene har denne studielinjen hatt gode søkertall, og i år er det venteliste til VG1 hvor det starter 63 elever spredd over 4 klasser, forteller avdelingsleder Elisabeth Håland.  Mange vet ikke helt hva de vil bli når de starter skoleåret, og retningen stakes ut etter hvert.  Blant de 11 yrkesmulighetene finner vi blant annet baker og konditor, pølsemaker, kokk, ferskvarehandler og servitør.

Bakgrunn for de gode søkertallene tror Håland skyldes målrettet markedsføring kombinert med gode rekrutteringstilbud til ungdomsskolene der elevene får tilbud om å komme og se hvordan de har det på restaurant- og matfag. I tillegg har Jåttå vgs et godt renommé som en god skole med dyktige lærere. Elevene gis også muligheter for høyere utdanning gjennom Påbygg som foregår i Bygg D i Dr. Marta Persensgt 1 (den gamle Husmorskolen). Skolen har pr i dag en ansatt i deltid som bare jobber med promotering av skolen.

Lokale aktiviteter

Deler av kantinematen tilberedes av elever i grunnkompetanse-klassen.  De forsyner kantinene med varme retter, dressinger, smoothier, foccacia osv.  Maten selges til elever og ansatte.

1-2 ganger i uka er det normalt åpen restaurant hvor invitasjonene går til ansatte, deres bekjente og noen ganger til firma i nabolaget.  En middag her koster mellom kr 60-180.

Hver førjulstid arrangeres åpen restaurant med julemiddager som serveres fra kl. 11-19. I tillegg et stort julemarked hvor invitasjoner sendes ut digitalt til samme interessegruppe.  Her selges blant annet pinnekjøtt, fenalår, sild, julekaker og konfekt.

Konkurranser

Hvert år arrangeres Asko Servering Rogalands Cup for lærlinger innen kokk og servitør.  De to lagene som vinner herfra går videre til Asko Servering Norges Cup. Her deltar lærlinger fra hele landet. Samtidig arrangeres Tine matcup som er for elever fra 2. året på restaurant- og matfag. Under disse cupene er det full rulle, og ofte kommer flere anerkjente kokker og er med som dommere – eller som gjester.  Arne Brimi og Eivind Hellstrøm er to av de som har vært gjester.

Det arrangeres også årlig rogalandsmesterskap for baker og konditorer hvor mellom 15-20 lærlinger deltar fra Rogaland.  Her kan også elever som går 2. året delta, og dette året hadde Jåttå vgs 7 elever som deltok.

Enkelt å få lærlingeplass

Firmaene sloss om de flinke lærlingene og Håland forteller om spesielt mange henvendelser før denne sommeren fra ferskvaredisker i større matbutikker og kantiner som ønsker lærlinger som ernæringskokker.

Svært populært på VG2 er utvekslingsplassene i Frankrike og Danmark.  Hvert år velges ut 4 elever som får bo privat eller på internat og jobbe innen kokkefaget eller som baker og konditor.

Lokale bedrifter er viktige samarbeidspartnere til skolen.  Elevene på VG2 er iblant med og lager frokost på Clarion, Nortura bidrar med en ½ gris til oppdeling for slakterne og Meny demonstrerer ferskvarer.

Magnus Hauso Brox og Sara Ekehaug Hatleskog og Magnus Hauso Brox på VG2 Matproduksjon.

Elevene utplasseres periodevis i 1-2 uker i bedrifter under VG1 og VG2 og de får dermed prøvd seg tidlig i yrket.

Sara Ekehaug Hatleskog og Magnus Hauso Brox er 2 av elevene på VG2 Matproduksjon. Vi hadde en prat med dem på kjøkkenet hvor de var i ferd med å kutte opp en svær spekeskinke under kyndig veiledning fra faglærer Bo Jensen.  Denne linjen er foreløpig litt ukjent for mange, og de to vi snakket med hadde valgt den fordi de syntes den virket spennende og annerledes.

Dersom du vil vite mer om Restaurant- og matfag på Jåttå videregående finner du mer utfyllende opplysninger her: https://www.jaattaa.vgs.no/hovedmeny/utdanningstilbud/restaurant-og-matfag/