Høst i hagen

Processed with MOLDIV
Del på Facebook
Høsten er tiden for klargjøring for våren!

//Tekst: Jorunn B. Eia// Foto: Brynes Planter//

Høsten er en fin tid for planting av vårens prydbusker, bærbusker, frukttrær og løker. Vekstene etablerer seg før vinteren og blir klare for god vekst til våren.

Brynes Planter bugner av vakre høstfarger. Siri Bryne Ringstad har nettopp kommet hjem fra blomstermesser i Danmark, Belgia og Holland. -Trenden med insektblomster fortsetter og det var stort fokus på planter og trær som tiltrekker seg insekter, forteller Siri. – Nå på sensommeren er Sommerfuglbusken og Scabiosaen fulle av flotte, fargerike sommerfugler.

-Syrinhortensiaen er en sikker vinner i hagen. Den blomstrer lenge og er lettstelt. Vi produserer busken selv. Den kommer i flere varianter som hvit, grønnlig og lys rosa. Den krever ikke sur jord som hortensiaen og kan plantes både i krukker og bed. Husk at krukkene må vannes også om vinteren!

-Solhatt er en flott staude for insekter. Den kommer nå i flere farger. Den gammeldagse Potentillaen er tilbake. Den blomstrer lenge og kommer i nye sorter. Vi ser nå at folk handler mer bærekraftige planter som stauder og busker. Sommerplantene er mer bruk og kast, mens staudene og løkene kommer opp år etter år, sier Siri.

Safting og sylting

Processed with MOLDIV

-Det er også ‘in’ å safte og sylte og mange hager er fulle av bærbusker. Høsten er en fin tid å plante på, slik at man kan høste allerede neste år. Vi får spørsmål om beskjæring av frukttrær. Der er hovedregelen at vi ikke rører trærne før frukten er høstet. Dersom det kommer nye skudd og greiner på epletrærne, kan man knekke greiner og la de henge til de visner. Det vil stresse treet hvis det sages eller klippes ned greiner mens frukten fremdeles vokser. Knekte greiner fjernes når de er visne. På den måten bruker ikke treet energi på å lage nye skudd, men konsentrerer seg om frukten.

Gjødsling og rydding

Det er ikke nødvendig å gjødsle hagen så mye nå. Plenen derimot kan gjødsles fremdeles. Det er viktig å fjerne visne blader i bedene slik at sneglene ikke graver seg ned. Dette er forebyggende for snegleangrep til neste år.

Løkplanting

Nå er det tiden for å plante løker! -Vi har fått inn mange nye tulipansorter! Løkene selges fort ut nå, så vær tidlig ute, oppfordrer Siri. Hun sier at det er veldig flott å plante løker i store krukker. -Legg lagvis og strø beinmel mellom lagene. Tulipaner nederst, så påskeliljer og til slutt krokuser, snøklokker eller andre lavsvoksende løker. Det blir veldig flott!

Grønne inneplanter

-Det siste året har det vært svært populært med grønne inneplanter. Nå finnes det utallige varianter med spennende bladverk og flotte grønnfarger på bladene. Inneplanter gir et frodig preg på interiøret, sier Siri.