Hinna Innebandy

Trening foregår i Jåttåhallen
Del på Facebook

//Tekst og foto: Grethe Eriksen//

Fotball passer ikke like godt for alle.  Da kan innebandy være et godt alternativ.  Innebandy er mye lek, lavt forventningspress, alle får spille, det skiftes spillere i ett kjør og ingen sitter lenge på benken.

Innebandy er en lagsport som spilles med kølle av plast eller karbon på en 20 meter bred og 40 m lang bane med 50 cm høye vant. På banen har begge lag fem utespillere og en målvakt.  Ballen kan kun spilles med kølla, men hele kroppen unntatt armer og hode kan brukes til å stoppe eller bevege ballen til seg selv. Hele laget skiftes ca. hvert 2. minutt – så her går det fort unna.

Historikk

Sportens begynnelse skal ha vært sent på 1960-tallet i Sverige, og var først og fremst en treningsmåte for ishockey- og bandyklubber når det ikke var is. De første køllene laget spesielt for innebandy ble importert til Norge fra USA i 1972.  Rektor ved Norges idrettshøyskole, Per Fredrik With, kalles «innebandyens far» og han regnes som primus motor for den raske utbredelsen idretten fikk innen skoleverket. I Norge har Norges Bandyforbund over 25.000 medlemmer.

Klubben Hinna Innebandy ble etablert i 2007.  Ifølge Tore André Eide kom han med da sønnen var 10 år og søkte et alternativ til fotball.  Eide var trener og leder i nærmere 10 år.

Hovedtrener Inger Helene Mæland viser fram utstyret

Dagens hovedtrener og styreleder er Inger Helene Mæland som fremdeles er aktiv spiller på damelaget til Brodd Innebandy.  Hinna har foreløpig ingen damelag, men Mæland tar med seg spillererfaringene sine til Hinna og deler gladelig med 21 medlemmer i alderen 13-16 år (født 2007-2009). Alle gutter.

Klubben består i dag av 2 lag og det trenes 2 dager i uka. Treningstidene er mandag kl. 16.30-18 og tirsdag kl. 18-19.30 i Jåttåhallen.

Innebandy er en voksende sportsgren her i Rogaland.  Sporten er stor på Østlandet og i Sverige og etter hvert har det blitt etablert klubber over hele fylket.  Bare i Stavanger er det pr i dag 6 aktive klubber (Hinna, Stavanger, Hundvåg, Brodd, Vardeneset og Sunde).

Utstyr

Innebandy er en sportsgren som krever lite utstyr og økonomisk bistand fra foreldre.  Medlemskontingenten er kr 600,- i året, og innesko og vannflaske er alt som trengs i starten.  Baller og køller holder klubben, og draktene er sponset av Coop.

Konkurranser

Kampene lagene imellom starter i oktober rett etter høstferien og settes opp av Sørvest Bandyregion.  De spilles frem til mars året etter.

I april hvert år arrangeres landets største innebandy-turnering i Expo-hallen og Stavanger Idrettshall.  Den går over 2 dager og samler lag fra hele landet.

Sosialt

Daniel Backe Meland har spilt innebandy i 5 år

Daniel Backe Meland er 13 år, bosatt på Vaulen og har spilt innebandy i 5 år.  Han startet hjemme i hagen med faren Jan Arild Meland. Det var såpass kjekt at de raskt søkte på Facebook og fant fram til Hinna Innebandy. -Jeg spiller fordi det er sosialt og kjekt, og jeg blir kjent med folk fra andre skoler, forteller Daniel.  Pr. i dag kommer Hinna-spillerne fra ungdomsskolene Kristianslyst, Gautesete og Hinna.

-Innebandy er en veldig inkluderende sportsgren uten stort press for å vinne og toppe laget, avslutter hovedtrener Inger Helene. -Vi ønsker flere ungdommer velkommen til oss.  Både gutter og jenter.  Er du interessert er det bare å kontakte oss på Facebook eller sende en epost til ibkhinna@gmail.com.