Flott innsats fra «innsats for andre»

Flott innsats fra «innsats for andre». Fra venstre: Solveig Marie Storleer Kluge, Sofie Cox, Mille Bjørnøy, Jenny Gjesteland, Malin Elisabeth Vistnes, Johanna Østrem, Christina Imsland, Ann-Marion Jansen-Amda, Lalita Vrinda Pakalapati, Alexander Gjøvåg, Luka Nessa-Van Vuuren Foran (med konvolutt) står Oleksandra Fabricius fra Den ukrainske skolen.
Del på Facebook
«Innsats for andre» er et valgfag ved Hinna skole er et fag hvor elevene ved ungdomsskolen kan gjøre fine ting for andre.

//Tekst: Cecilie Skram Gil, foto: Julia Torsteinbø

I forbindelse med utbruddet av krigen i Ukraina og oppstarten av den Ukrainske skolen som holder til på Hetland videregående skole, har elevene valgt å samle inn penger til skolen og flyktningene fra Ukraina som kommer til regionen vår.

 -Bakgrunnen for prosjektet er at elevene i «innsats for andre» hadde et ønske om å samle inn penger som som kunne gis direkte til noen som jobber med flyktningene. Det er fint at ungdommer her på Hinna kan hjelpe andre ungdommer som er i en krevende og vanskelig situasjon, forteller ansvarlig lærer Julia Torsteinbø ved Hinna Skole.

Det er 12 elever fra 8. trinn ved skolen som har valgfaget «innsats for andre» som har tatt initiativet til innsamlingen.

Stort engasjement og stor sum

I løpet av en treukers periode har eleven jobbet hardt for å samle inn så mye penger som overhodet mulig til den Ukrainske skolen.

Hva har elevene gjort for å samle inn penger?

– De jobbet først to uker hjemme for å samle inn penger. Noen gjorde husarbeid, noen pantet flasker, mens andre gikk tur med hunden og passet søsken.

Torsteinbø forteller videre at de i løpet av den tredje uken arrangerte et løp for hele 8.trinn, «Løp for Ukraina». Her var tanken at elevene skulle skaffe sponsorer via foresatte, familie, venner og naboer som skulle betale en valgfri sum for hver runde eleven klarte å løpe rundt fotballbanen på Hinna.  Vi klarte på denne måten å samle inn 10.799kr, forteller en stolt lærer.

Positive reaksjoner på prosjektet

Reaksjonene har stort sett kun vært positive. Alle elevene på trinnet som var til stede onsdag 6.april var med på løpet vi arrangerte. Veldig mange gjorde en svært god innsats for å samle inn penger.

Hva synes elevene om dette prosjektet?

-For noen er det veldig vanskelig å sette seg inn i situasjonen til Ukrainere som må flykte pga krig. Flertallet synes imidlertid det var fint å få gjøre noe og å få være med på å gjøre en innsats for andre, forteller Julia Torsteinbø.

Hvordan har det vært for deg som lærer å jobbe med et slik prosjekt?

-Jeg som lærer har holdt i trådene, kommet med forslag og veiledning, samt at det ble min oppgave å organisere selve løpet. Vi kunne ikke gjennomføre løpet med hele trinnet samlet, så det ble satt opp konkrete tider de ulike klassene skulle gjennomføre. Elevene i mitt fag ble tildelt rollen som vert. De stod med gule vester og tok imot klassene, hjalp til med å telle runder, heiet underveis og var med på noen runder som motivatorer. For meg som lærer var det rørende å se alle 8.klassingene våre løpe for en god sak, sier en engasjert Torsteinbø.

Valgfaget «Innsats for andre» ved Hinna skole

-Valgfaget Innsats for andre er et flott fag hvor vi kan gjøre masse fint for andre. Til nå har vi samlet inn penger til Katrine Solhaug fra Tjensvoll som bor i Kambodsja og driver et lite hotell der. Hun gjør en helt utrolig innsats for lokalbefolkningen i byen hun bor i, spesielt nå under Koronapandemien. I tillegg jobber hun for å redusere plastbruken, spesielt i Asia. Hun er virkelig en ildsjel som gjør så mye godt for andre. Det har vært veldig kjekt å hjulpe henne og hennes arbeid litt på veien, forteller Julia Torsteinbø.

-Vi har også hatt et “Gledingsprosjekt” hvor elevene fikk gjennomføre et valgfritt opplegg for å glede andre, og vi har vært med på Amnestys aksjon «skriv for liv», hvor vi har jaktet på hjerter og har lært mer om ulike frivillige organisasjoner i området. Nå har vi nettopp avsluttet dette innsamlingsprosjektet til flyktninger fra Ukraina.

-Det siste prosjektet vi skal gjennomføre er “Gi syn til Tanzania”. Her skal vi samle inn briller – både solbriller og vanlige briller, som vi skal levere til en optikerkjede som  reiser jevnlig til Tanzania, med optiker, for å sjekke syn og dele ut briller. Kanskje noen på Gausel og Hinna vil få en lapp i postkassen om dette, forteller den blide læreren.