Natteravnene trenger frivillige

Natteravnene på Hinna. Fra venstre Hege Opdal, Heidi Cox og Ida Sørås
Del på Facebook
På Hinna er det foreldrene ved Hinna ungdomsskole som er Natteravner på dugnad. De melder om stor pågang på sommerstid, og håper at flere frivillige kan bidra i de travleste sommermånedene.

//Tekst og foto: Ingrid Smistad 

Ida Sørås og Hege Opdal overtok ansvaret for Natteravnene på Hinna for 2 år siden. De er med i FAU på Hinna ungdomsskole som har besluttet at Natteravnene skal være en dugnad blant foreldrene på skolen. Alle går minst én kveld i året, enten en fredag eller en lørdag fra ca. kl. 20:00-00:00. Sørås og Opdal har ansvar for koordineringen av dugnaden og kommuniserer med foreldrene om vakter.

– Regelen er at man må være minimum 2 stk som går sammen, helst tre. Man går aldri alene. Det hender derfor en sjelden gang at ingen går fordi noen ikke dukker opp på vakt, sier Sørås.

I Hinna bydel er det Natteravner som går faste ruter både på Gausel, Forus, Hinna og Vaulen. På Hinna går Natteravnene fast på strekningen fra Gausel sentrum, langs Gandsfjorden og opp mot Øvre Hinna hvor de er innom blant annet skolene, barnehagene, Stadionparken, gapahauken i Sørmarka og langs strendene hvor de opplever at ungdommene ofte treffes. Natteravnene på Gausel går oppover mot Gautesete og Forus. Mens Natteravnene på Kristianlyst har rute fra Vaulen, Kristianlyst og Kvaleberg.

– Vi tar i tillegg bussen inn til byen på bussterminalen. Natteravntilbudet er også for ungdommene som skal hjem. De skal vite at det er trygge voksne som kan hjelpe i nærheten, forteller Opdal.

Tryg forsikring

Det er Tryg forsikringsselskap som deler ut vestene, sekker og førstehjelpsutstyr til natteravnene i Hinna bydel og ellers i landet. I tillegg får alle Natteravner tilbud om førstehjelpskurs. Tryg er hovedsamarbeidspartner for den landsdekkende natteravnorganisasjonen Natteravnene Norge, som er tuftet på frivillig innsats fra foreldre, besteforeldre og andre som ønsker å bidra til trygge byer og lokalsamfunn. Trygs samarbeid med Natteravnene startet på midten av 90-tallet, og per i dag er det ca. 260 natteravngrupper tilknyttet Natteravnene Norge.

Selvpålagt taushetsplikt

Natteravnene på Hinna opplever at ungdommen i nærmiljøet stort sett oppfører seg bra og at det er veldig trygt og fredelig i bydelen. De opplever lite vold og rus og inntrykket er at ungdomsmiljøet er bra på Hinna.

– Vi blir stort sett møtt med godt humør. Ungdommene vet at de kan komme til oss. Vi har en selvpålagt taushetsplikt, hvor vår oppgave er å trygge både foreldre og ungdommer. Vi spør alltid ungdommene om vi kan ringe hjem hvis vi ser behovet. Det er ytterst sjeldent vi må ringe nødetatene, og ungdommen takker oss for at vi er der og passer på, forteller Sørås.

Store ansamlinger

I sommer opplevde Natteravnene på Hinna at ungdommer fra hele byen møttes mye ute, spesielt på Vaulen badestrand.

– Da samarbeidet vi med politiet og barnevernet, og tipset hverandre om steder hvor ungdommene skulle treffes. Den store ansamlingen av ungdommer i sommer kan nok skyldes noe Covid, men ikke minst tilgangen til sosiale medier hvor det er enkelt å spre ordet og samtidig endre lokasjon raskt. I tillegg gjør sparkesykler og buss at ungdommen i dag er veldig mobile, forteller Sørås.

Trenger frivillige

Under perioder med høyt smittetrykk ser Natteravnene på Hinna behov for flere frivillige fordi de ikke kan pålegge foreldrene å gå. De så spesielt behovet i sommer, da flere ungdommer var samlet utendørs utenom vanlige helger.

– Ta kontakt med frivillighetssentralen dersom du er interessert i å bidra. Det er en utrolig hyggelig måte å treffe ungdommer og andre på. Samtidig får du god trim, og du kan ta med deg hund. Det er en fin kontaktskaper og det hender vi setter oss ned og tar en pause sammen hvis det er rolig. Sier Ida Sørås og legger til:

– Vi ønsker i tillegg å benytte anledningen til å takke alle foreldrene som stiller som Natteravner og bidrar til et tryggere nærmiljø for våre barn og ungdommer.

Natteravnene på Hinna har hatt en pause nå på nyåret på grunn av smittetrykket, men starter opp igjen fra og med 18. februar.

Bilder

Nr 1 – F.v. natteravnene Hege Opdal, Heidi Cox og Ida Sørås