Hagetips i februar

Del på Facebook
Etter en mild vinter så langt kan vi glede oss over at snøklokker og klosterklokker titter opp av jorda.

//Tekst og foto: Siri Bryne Ringstad

Jeg syns det er hyggelig å ta inn litt snøklokker i en liten vase eller noen greiner kirsebær, men årets favoritt i vasen har vært Magnolia. Disse store pusete knoppene som spretter ut til de nydeligste rosa blomstene har gitt mye glede. Magnolia kan du, som kirsebær, klippe inn greiner av nå og sette i varmt vann. Jeg skreller av de nederste to cm med bark og klipper de på skrå før jeg setter de i rent, varmt vann. Fyll på med vann etter hvert, det tar ca en uke fra du tar greinene inn til de er i full blomst. Har du ikke en stor Magnolia i hagen som du kan klippe av så har vi Magnoliabuketter for salg i hagesenteret.

Magnolia er en flott prydbusk. Den er ikke vintergrønn, men mister bladene om høsten og blomstrer på bar kvist.  De finns utallige sorter med forskjellige blomsterfasonger og farger. Den mest kjente er nok Magnolia soulangeana eller Praktmagnolia på norsk (bildet) med sine flotte lysrosa tulipanformede blomster. Denne sorten blir ganske stor, nærmest et tre, men vi har også flere typer som ikke blir så store og som kan passe i krukke på balkongen. Magnolia Georg Henry Kern er en mindre magnolia som passer godt i krukke, den er relativt hardfør og lett å få til.  Magnolia er en surjordsplante, og skal derfor ha rhododendrongjødsel og bør stå på et lunt sted.

Nå kan vi og begynne å plante litt i krukkene og gjøre det litt koseligere på balkongen og i inngangspartiet. Alle typer løkblomster kan plantes ut nå, og en del primulasorter, tusenfryd og stemorsblomster er gode tidlig om våren. Løkblomstene kan du plante ut i bed etter blomstring, det samme med primula. Husk å bruke god jord når du planter i krukker så trives plantene mye bedre og du får kraftigere og flottere blomster. I min krukke på trappen har jeg fylte, gule påskeliljer, blå perleblomst, rød tusenfryd, mørk lilla iris og stemor i forskjellige farger – jeg kan absolutt anbefale å gå for en fargerik mix. Man blir rett å slett i godt humør av å se på den, og kjenner du noen som trenger en liten oppmuntring er en kurv med vårblomster den perfekte gave.