Basket – ny og attraktiv idrett

Del på Facebook
Idrettslaget Forus og Gausel satser på nye idretter samtidig som de eksisterende beholdes og utvikles. – Alle som vil skal få være med, sier den erfarne basket-treneren Thor Bjørknes.

Det er flere ganger per uke at Thor kommer til Hinna bydel med basket-nettet over skulderen. Entusiasmen og iveren for å få trene lærevillige og ivrige unger er hjertelig til stede. Til tross for at Thor foreløpig ikke har barn selv, og på tross av at det krever en hel del å være engasjerende trener med så mange barn, flere kvelder i uken. Det vet alle som har vært med på trenersiden som frivillig i idretten.

Bjørknes er utdannet faglærer i kroppsøving og idrettsfag, og holder nå på med en master i idrettsvitenskap. Han brenner for idretten og å få barna ut av rommet sitt og ut i aktivitet.

-Jeg var veldig aktiv som barn selv og idretten har gitt meg så utrolig mange gleder. Det er grunnen til at jeg liker dette så godt, forteller han.

Denne kvelden er det bevegelsesangrep gruppen som er født i 2010 skal terpe på. Gang på gang kommer spillerne inn i angrepsposisjon før de løfter ballen mot nettet. Stort sett går det bedre og bedre for hver gang.

I basketball er det egne regler som må læres og terpes på. I denne yngste gruppen er det viktig å få de sentrale reglene på plass først. Deretter kommer dette med posisjoner, forklarer trener Thor.

En idrett for alle
FGI har en visjon og en ambisjon om å kunne tilby idrett for alle, og slik sett er basketball-oppstarten helt i tråd med det idrettslaget ønsker.

-Vi har en stor avdeling innen fotball og en avdeling som trener håndball. I tillegg tilbyr vi allidrett for flere titalls barn mellom tre og fem år. At vi i høst fikk anledning til å starte opp med basketball er vi utrolig godt fornøyd med, sier Morten Landråk- Sæther, daglig leder.

Basketball-treningene i FGI foregår to kvelder i uken for årskullene 2009 og 2010. De trener både i Gautesetehallen, i Forus Sportssenter og i Gausel skoles gymsal. Dette første året har Bjørknes brukt til å gjøre lagene godt kjent med teknikk og regler, og til høsten starter de opp med kamper arrangert av Rogaland Basketballforbund. Men noen kamper og små turneringer mot Stavanger Basketballklubb (SBBK) har det allerede blitt, og det har gitt mersmak. Målet er at FGI skal kunne tilby basket for enda flere årsklasser fra høsten av.

-Det er kjempekjekt å spille, vi lærer masse og det gjør at treningene bare blir kjekkere og kjekkere, sier Johanne Kristiansen som er eneste jente blant guttene på trening denne dagen.

-Det aller beste med basketball er at det er en idrett som passer for alle. Om man er kort, lang, rask eller langsom. Jeg vil si at basketball som idrett samler de som ikke finner ut av det i de mest vanlige idrettene. Dessuten er det en koordinativ idrett som virker positivt på kropp og hode.

Thor ønsker velkommen til barn og ungdom i bydelen som har lyst å være med. – Det skal være meg en stor glede å ta imot flere, sier en smilende Bjørknes.