Pynt til jul med blomster!

Del på Facebook
Her er noen av mine juleblomst favoritter:

Tekst og bilder: Siri Bryne Ringstad, Brynes planter //

Amaryllis en løkblomst med store klokker i toppen av en lang stilk. Det finns mange forskjellige sorter av Amaryllis, noen har fylte blomster andre enkle. Fargene er fra hvitt til rosa og aprikos og over i mørke rødt. Min favoritt er hvit med rød kant og heter Picotee. Amaryllis trenger ikke mye vann, og kan godt stå litt kjølig. Setter du den i en varm stue vil den bli lengre og blomstre fortere.

Azalea er en klassiker til jul, den trenger mye vann men steller du den godt kan den til gjengjeld blomstre i flere måneder. Et tips er å sette Azalea på oasis oppi potta og alltid ha litt vann i bunnen. Da får den vann når den trenger. Azalea finns i forskjellige rød og rosa toner samt hvitt som er min favoritt.

Julerosen er ikke bare vår favoritt, den er kanskje den mest populære blomsten før jul hos oss. Den fås i mange forskjellige sorter og farger. De som er uten blader kan godt stå inne, mens de med blader er mest holdbare ute. Julerosen er veldig holdbar ute i krukker, ofte blomstrer den helt til påske. Den trenger en del vann, da den ikke liker å tørke og siden det er en staude kan du med fordel plante den ut i hagen etter blomstring.

Hvite orkideer er kanskje ikke en juleblomst, men jeg syns hvite blomster er fint til jul og har alltid en hvit orkide sammen med den hvite julepynten. Orkideen setter jeg i vasken en gang i uken og lar den trekke godt med vann i 10 min før jeg setter den på plass igjen. Orkideer liker ikke trekk, så den bør ikke stå nær et åpent vindu eller varmepumpe.

Har du lyst å lage litt pynt selv til jul har jeg to forslag her:

Lag et koselig hjerte til å henge på døra.

Dette trenger du:

Ståltråd på rull, to bunter blød enebær og en saks.

Sånn gjør du:

Klipp opp det grønne i små buketter på ca 5-7 cm. Mål opp ståltråden du skal binde på. Jeg har brukt trippel ståltråd, ca 50 cm. Start i den ene enden og fest ståltråden (på rull) legg på små buketter av grønt med enden pekende mot høyre sånn at du binder over endene og ikke tuppene langs hele tråden. Når det er ca 5 cm igjen, avslutt og fest starten og slutten sammen. Form til et hjerte eller en sirkel alt etter hva du ønsker og  fest en tråd i toppen. Blød enebær drysser lite så denne kan du også henge inne om du ønsker det. Du kan og lage små kranser og bruke som serviettringer eller små hjerter til å henge på gaver. Her er det bare fantasien som setter stopper.

Mosesvøpt svibel:

Dette trenger du:

Svibel, bouilliontråd og mose

Sånn gjør du:

Fjern mesteparten av jorden på svibelen, pakk mosen godt rundt og surr bouilliontråden og form til en ball. Svibelen holder godt om du dusjer mosen godt med vann en gang i uken. Disse kan godt stå ute og. Både Amaryllis og juleroser er og flotte å pakke inn i mose. Samle flere på et fat, eller pynt et dekket bord med dem.