Kommunedelspolitiker: Einar Sanstøl (64)

Einar Sanstøl fra Ap er kommunedelspolitiker i Hinna.
Del på Facebook
Einar Sanstøl er født og oppvokst på Hinna og har ingen planer om å flytte. Han er opptatt av lokalpolitikk, jobber som vekter og guide, samler på frimerker, porselen og vaser.  

Tekst og bilde: Jorunn B. Eia //

Einar Sanstøl pensjonerte seg fra gamle Statoil som 58-åring etter 35 år i selskapet og startet livet som frilans. I mange år har han jobbet som vert og guide i Museum Stavanger. Han er også å se som vekter i bybildet når det er spesielle arrangementer.  -Jeg er opptatt av lokalhistorie og spesielt i Gamle Stavanger. Jeg blir overrasket over hvor lite kunnskap folk har om byen sin, forteller Sanstøl og avslører at han hadde en oldefar som het Tobias som var Stavangers siste vekter. -Faktisk var oldefar modellen for Torbjørn Egners Tobias i tårnet i Kardemommeby, sier han.

Politikken har vært en stor del av Sanstøls liv de siste årene. -Jeg ble skikkelig politisk interessert etter Utøya. Det var Cecilie Bjelland i Stavanger Arbeiderparti som hentet meg inn i lokalpolitikken. Jeg har vært vara til kommunestyret og er nå i min andre periode som kommunedelspolitiker i Hinna.

-Vi har egentlig lite å si, men vi er en høringsinstans når ting som angår vår kommunedel skal behandles. Hinna har ofte blitt bydelen man kjører gjennom på vei til Sandnes, mener Sanstøl og er misfornøyd med at mesteparten skal foregå på Storhaug. Der oppgraderes det og lages moderne bydel med mange tilbud. -Vi blir neglisjert, sier han.

-Idrettslaget på Hinna er veldig aktivt, men det er stort sett fotballen det gjelder. For eksempel er friidretten ikke særlig godt tatt vare på. Nå er vi spent på hvordan det går med friidrettsanlegget og Hinna stadion. Blir Hinnahuset revet eller får det stå? I kommunedelsutvalget prøver vi å fordele midlene til alle aktiviteter. Husk å søke, oppfordrer Sanstøl. -Det er rift om midlene og det deles ut penger både vår og høst.

-Kommunedelsutvalget på Hinna har vært veldig aktive i forhold til oppgradering av Vaulen skole. Nå skal elevene flytte inn i brakker i Jåttåvågen mens skolen blir ny. -Jeg håper det blir god fremkommelighet. Samtidig som oppgradering av skolen starter, skal bussveien og kollektivfeltet til det nye sykehuset bygges.

Einar Sanstøl brenner for ny svømmehall. -Nå må vi snart få en hall. Vår bydel har et innbyggertall på størrelse med en gjennomsnittlig norsk by. I tillegg er det en langstrakt bydel. Det er på tide at vi får en svømmehall.

Sanstøl beskriver seg selv som en storsamler. Han har en anselig samling av frimerker, porselén fra Egersund, vaser som ser ut som bjørkestubber og kunst. I tillegg samler han på gamle postkort med motiv fra Stavanger. Dette har han laget bildekåseri om og oppfordrer til å ta kontakt hvis man ønsker et bildekåseri om Stavanger gjennom gamle postkort.