Utendørs fiolinkonsert ved Gausel Fritidsgård

Del på Facebook

I slutten av mai holdt Stavanger Suzukiorkester, som har jevnlige øvelser ved Gausel Bydelshus, en avslutningskonsert ved Gausel Fritidsgård, før de tok en velfortjent sommerferie.

Selv om Covid-19 har medført begrensninger når det gjelder konserter og arrangement, så har orkesteret hatt mulighet til å gjennomføre månedlige helgeseminarer hele våren og dette resulterte i en vellykket utendørskonsert ved Gausel Fritidsgård lørdag den 29. mai. Orkesteret øver ved Gausel Bydelshus, med 5 minutters gåavstand til Fritidsgården, så dette ble et naturlig valg når det skulle bestemmes hvor konserten skulle holdes. Gausel Fritidsgård ligger i flotte omgivelser og med stor mulighet for å overholde Korona regler når det gjelder avstand til andre. Det var et såkalt «lukket event» der kun foreldre og søsken til de som spiller i Suzukiorkesteret kunne være til stede. Men det gav selvfølgelig forbipasserende og andre som var på besøk ved Fritidsgården en mulighet å høre vakker klassiske stykker, blant annet Menuett nr. 1 av Johan Sebastian Bach, Heksedans av Paganini, Etude av Suzuki og Long, long ago av Bayly. Selvfølgelig inngikk også en flerstemmig versjon av den klassiske Blinke lille stjerne i repertoaret.

Etter konserten ble det servert enkel grillmat og en buffé av kaker for orkesteret og publikum. Været var fantastisk flott denne dagen og barna fortalte etterpå at det var veldig spesielt å spille utendørs.

Alexander og Vanndar er to av de som har spilt lengst i orkesteret. Nå har de nettopp startet på sitt fjerde år med fiolinspilling ved Stavanger Kulturskole.

Litt mer om orkesteret: Stavanger Suzukiorkester er et barnestrykeorkester, som ble etabler i 2003. Det heter Suzuki fordi den pedagogiske musikkopplæringen orkesterleder Kjersti Aurbakken bruker, følger metoden til den japanske fiolinisten Dr. Suzuki (1898 – 1998). Den kalles morsmålsmetoden og går ut på at barn lærer musikk slik de lærer språket sitt – gjennom å lytte til og etterligne de voksnes språk, lærer barnet å snakke. Som morsmålet finnes musikken i barnets miljø fra fødselen av. Barnet lytter tidlig til musikk, og skal etter hvert etterligne det på sitt instrument. Repetisjon står sentralt i metodikken. Parallellen til språket er tydelig. Barna lærer stykkene så godt at de ikke trenger å spille etter noter.

Suzukimetoden brukes over hele verden. I Norge finnes det 14 Suzukiorkestre, og Norsk Suzukiforbund er en paraplyorganisasjon for lokale foreninger/ orkestre og lærere i Norge. Stavanger Suzukiorkester har for tiden 13 medlemmer, i alderen 6-10 år, men søker ytterligere medlemmer for tiden. I tillegg får foreldrene lov til å være med å spille. Noen har startet spille i høst, andre er nå inne på sitt fjerde år som fiolinist.

Videre utover høsten fortsetter orkesteret å øve ved Gausel Bydelshus den 3. lørdagen hver måned. Dersom ikke restriksjoner strammes inn grunnet Covid-19, så håper orkesteret på å kunne gjennomføre julekonserten som planlagt søndagen den 19. desember i år. Konserten finner sted i Gausel Bydelshus.

Skrevet av Helén Johansen Blanco, 26. august 2021