Høsthagen

Del på Facebook
Hva gjør vi i hagen nå?

Det er tid for høsting av frukt, sommerplantene har gjort sitt og vi planter lyng og høstblomstrende busker. Den nye trenden med mye grønne planter inne blir mer og mer populær.

-Vi har vært heldige med sensommeren i år! Roser, stauder, frukttrær har aldri vært finere, sier Siri Bryne Ringstad. -Veldig mye epler og plommer.

-Det er en fin tid å plante frukttrær nå. Da rekker de å bli godt etablert før vinteren og kan bære frukt allerede neste år. Husk at eple- og plommetrær ikke skal beskjæres før til vinteren, for eksempel i februar.

Hva skal vi gjøre i hagen i høst?

 -Det er viktig å luke i alle bed, og fjerne vissent løv. Dette er yngleplass for snegler. Det er en fin tid å sette løk og planlegge for våren. Løken kan plantes både i bed og krukker. Jeg anbefaler å sette krukkene inntil husveggen slik at de ikke får for mye fuktighet. Et godt tips er å plante i etasjer i krukkene; tulipaner nederst, påskeliljer og øverst krokus og snøklokker. Da vil krukken være i blomst fra februar til mai!

-Beinmel er en god gjødsel for løker. Det er oppmalt kjøttbein som opptas langsomt. Perfekt til løk.

Hva planter vi på denne tiden?

-Nå har sommerplantene gjort sitt og vi kan plante lyng, alpefiol, krysantemum både i bed og krukker. Julerosen er også fin. Den blomstrer fra september til mars. Skimmia blomstrer også fra nå av og til april.

   

-I hagen kan vi plante syrinhortensia, hagehortensia, hyperikum, sommerfuglbusker, anemone og solhatt. Det er disse som blomstrer på denne tiden. Det er viktig å huske på at syrinhortensia kan klippes før vinteren fordi den blomstrer på nye skudd. Hagehortensia må ikke klippes, den blomstrer på fjorårets greiner. Det samme gjelder spirea.

-Hvis du vil at hagehortensia skal bli blå, kan du gi den en ‘Blå kur’. For å holde den rosa, må den ha mye kalk.

Ny trend – jungel inne

 -Det er ‘in’ med grønne planter inne. Vi selger mye ficus, gullranke, og tradisjonelle store inneplanter. Det skal være ‘jungel’ inne nå, mer farger og frodige planter. Det ser ut som om det minimalistiske er på vei ut, sier Siri Bryne Ringstad.