Fotterapeut- og syklist

Del på Facebook
Med hjerte for å hjelpe andre

Hva er fellesnevneren mellom en syklist og en fotterapeut? For Renata Orvedal er det å kunne hjelpe andre og å ha en mening med det hun driver med. Som selvstendig næringsdrivende og syklist for Team Rynkeby, finner hun mening i å hjelpe andre. 

Da Renata måtte omskoleres, kunne hun velge hva hun ville bli. Hun ønsket å jobbe innen helsefag, og utdannelse som autorisert fotterapeut med spesialisering i diabetesfot ble det. Da hun var ferdig utdannet, tok hun like så godt spranget og startet for seg selv umiddelbart ved Gausel Frisør og velværesenter i 2006.

I dag er hun fotterapeut på Mariero velværesenter, og tær og føtter blir hun aldri lei, ei heller å hjelpe andre mennesker.

Tur-retur Hinna kommunedel

Det var kjærligheten som for 34 år siden tok Renata til Norge fra Polen. Hun kom da til Godeset og etablerte seg der.

I 2007 traff hun den store kjærligheten på ny og flyttet til Jæren med sin mann Geir. Der drev de både med sauer og kyr, mens hun pendlet til Gausel og jobbet som fotterapeut. Da Renata plutselig, for noen år siden mistet sin kjære mann og ble enke, flyttet hun tilbake til Gausel for å komme nærmere både barn og barnebarn.

-Det var som å komme hjem og ringen er nå sluttet. Det var vanskelig å flytte fra Jæren, for jeg savnet alt fra sauene til jærvinden, men jeg er tilpasningsdyktig, så det gikk bra. Gausel er en god plass å være, sier Renata.

Sykling som terapi

Da Renata ble enke ble syklingen hennes måte å bearbeide sorgen på.

– Jeg brukte sykkelen som terapi. Å sykle til Byrkjedal for å spise lapper, det var en måte for meg å sørge.

Sykling var hun kjent med fra før. Første gang hun syklet den store styrkeprøven mellom Trondheim og Oslo var på midten av 90-tallet. Det ble med det i den omgang, men i 2016 tok hun opp syklingen igjen og meldte seg til Team Rynkeby som har sin opprinnelse i Danmark.

– Team Rynkeby er en sykkelveldedighetsorganisasjon som opprinnelig er dansk og samler inn penger til barnekreftforeningen. Foreningen har spredd seg til hele Skandinavia, forteller hun.

-Hvert år har Team Rynkeby syklet fra hovedsteder i Skandinavia til Paris. Da Covid-19 kom ble det ikke noe av. Team Rogaland syklet da til Oslo, og i år gikk turen til Trondheim.

Den dårligste av de beste

Hva var grunnen til at du ble interessert i Team Rynkeby?

-Jeg ble utfordret av ei venninne som hadde en mann som syklet for Team Rynkeby. Og så likte jeg ideen bak. Jeg er jo bestemor og man vet aldri hva livet bringer.

-Jeg trengte et formål. Jeg føler at når jeg sykler, så gjør det godt for meg, og den smerten jeg hadde i hjertet etter jeg ble enke forsvant gradvis da jeg fikk et formål. Jeg har jo barn og barnebarn, men følelsen av å gjøre noe som bare er mitt, og at det er en mening bak det jeg gjør er en fantastisk følelse.

-Det handler om å være en del av noe større enn deg selv, sier hun med tårer i øyene.

-Jeg er den dårligste i gruppen, men jeg er den dårligste av de beste.  Jeg er det svakeste leddet, men det gjør ingenting, for gruppen min er fantastiske mennesker som støtter, pusher, hjelper og heier meg fram. Det gjør godt. Det har blitt et samhold og et vennskap.

En flaske er nok

-Det krever både tid og dedikasjon å være med i Team Rynkeby, forteller Renata. Man må bruke tid på trening og man må være med å skaffe sponsorpenger til barnekreftforeningen og jobbe for saken.

– I år har vi hatt et stort prosjekt hvor vi samler inn tomflasker. «En flaske er nok», heter innsamlingsaksjonen, og planen er å samle inn minst en flaske per innbygger i Norge. Vi har samlet inn over en halv million flasker nå, og alle pengene går til barnekreftforeningen, forteller den omsorgsfulle fotterapeuten og syklisten.