Lag deg en blomstrende hage i sommer

Lag deg en blomstrende sommerhage.
Del på Facebook
Mai er her og det er tid for hage.

Tekst og bilder: Siri Bryne Ringstad

Har du lyst på en frodig og blomstrende hage, og liker å bruke tiden din i hagen? Da kan jeg anbefale å anlegge et staudebed. Tenk forskjellige høyder når du planlegger bedet, og at det er blomstring fra tidlig vår til sen høst. For å minske problem med ugress kan du plante litt tettere, men du må regne med litt luking gjennom sesongen.

Her er noen av de jeg vil anbefale:

Hagesildre og hagepute: Begge er lave og tidligblomstrende stauder som brer seg godt ut. De blomstrer i april/mai og er fine å ha i kanten av bedet.

Kattemynte: er en favoritt, den brer seg godt utover og blomstrer med blå blomster i fra midten av mai og utover – klipp den ned en gang på sommeren så vil den komme med ny blomstring på høsten. Kattemynte er også en god bie-blomst, altså en blomst som insektene liker og de trenger vi jo i hagen blant annet til å pollinere frukttrær og bærbusker.

 

Lavendel

Lavendel: en nydelig, duftende staude som blir middelshøy og blomstrer fra slutten av juni og til midten av august. Lavendel gir assosiasjoner til Frankrike og middelhavet og denne stauden er også flott å ha i krukke. Lavendel er også en god bie-blomst, og den tåler litt tørke.

Stjerneskjerm: er en middelshøy staude med stjerneformede blomster i hvitt og forskjellige rosanyanser. Denne blomstrer fra tidlig sommer og utover høsten og er veldig fin å ha i buketter.

Duppesoleie: er en flott staude som kan minne litt om brudeslør. Den blomstrer i juni/juli med masse små hvite blomster og blir ca 60 cm høy. Dette er en litt sjelden staude, men den er utrolig villig og helt nydelig.

Peoner: Den må vel kunne kalles staudenes dronning. De flotte store blomstene er utrolig fine i buketter, og den tar seg godt ut i staudebedet bak kattemynten. Peoner blir høye, og må ofte støttes opp litt. De blomstrer i slutten av juni og utvalget er stort. Her får du både rent hvite, lyse rosa, mørk burgunder og duftende sorter. Peonen skal ikke plantes for dypt, da vil den ikke blomstre.

Tips ved planting av stauder:

Luk bedet der du skal plante staudene, jo mer nøye du er med grunnarbeidet jo lettere blir det å holde ugresset borte utover sommeren.Fyll på med litt ny, god plantejord og legg en liten hånd med beinmel i hvert plantehull. Vann godt etter planting.

Ønsker du å ha stauder i krukker på balkongen istedenfor sommerblomster som må byttes ut hvert år? Her er noen tips til deg.

Storkenebb: dette er en god staude, hardfør og med lang blomstringstid. Dekker godt og fås i lilla og forskjellige rosa nyanser.

Hosta: en frodig staude som tåler godt skygge og har flott bladverk. Mange forskjellige sorter, noen er blågrønne i fargen, andre har gule striper på bladene.

Lavendel og kattemynte som nevnt tidligere er også gode stauder i krukker.

Et lite tips til slutt: husk å gjødsle – alle blomster og planter trenger mat for å vokse og gi masse blomster.