Koronarussen håper på en morsom russetid

August Enger Dagestad og Magnus Haaland
Del på Facebook

Tekst og foto: Cecilie Skram Gil – ceciliegil@gmail.com

Gjennom det siste året har nå to kull fått oppleve russetiden med det den har å by på av restriksjoner og begrensninger. Fjorårets Hetlandruss, Magnus Haaland, og årets Hetlandruss August Enger Dagestad, har begge fått kjenne på en annerledes russetid enn forventet.

Magnus Haaland som var russ ved Hetland VGS i 2020 sier at det ikke var så mye russetid i fjor som han hadde gledet seg til.

-En del av russebussene rullet jo, men det var jo en del restriksjoner på hvor mange som kunne være med. Det var relativt begrenset da det ikke var noen store russetreff eller store arrangementer som vi fikk delta på, sier Haaland.

-Det eneste vi var heldige med, var at vi fikk være med på diverse arrangementer i forkant av russetiden.

Ble det en bra russetid til tross for pandemien som kom tett på russetiden i 2020?

-Jeg synes absolutt at det ble bra. Jeg har jo ikke noe å sammenligne med, så vi gjorde det til det vi kunne, forteller Magnus Haaland.

-Så da ble det rett og slett til å bare være med venner og kompiser og ha det gøy, sier han.

Årets russ synes det ser mørkt ut

I år er det August Enger Dagestad som er russ. Han forteller at han i fjor trodde at årets russetid skulle bli tilnærmet normal og at pandemien skulle være over innen årets russesesong skulle starte. Han sier at han synes det ser mørkt ut med tanke på de forventningene han hadde.

-Jeg tror allikevel det kommer til å bli en ordning som gjør at vi får en form for russetid. Men hva og hvordan, det vet jeg ikke, sier August.

Hvilke forventninger har du hatt til russetiden?

-Jeg hadde store forventninger, og håpet at nesten alt skulle være som normalt til nå, men nå har jeg små forventninger eller nesten ingen. Jeg tar dag for dag, og orker ikke glede meg for mye før det starter, så får vi bare se hvordan det blir når vi er i gang.

August håpet at alle i russegruppen skulle få lov å rulle med russebussen, og at det skulle være full russetid fra når det starter.

-For inntil nylig hadde jeg ganske stor tro på at det ble landstreff også, og håpet at det skulle bli litt kro og fester sammen med russ fra de andre skolene, men alle utesteder har vært stengt ned, så det har ikke vært noen kro, sier Dagestad.

-Alle tradisjoner i forbindelse med russetiden, som for eksempel navneslipp på russegruppen, har heller ikke blitt noe av. Det samme gjelder landstreffet som utgikk, og mot slutten av skoleåret nå, håper jeg bare at det blir noen form for feiring. Hva det blir aner jeg ikke, håper bare på noe gøy, forteller August Dagestad.

Studietiden ble ikke som forventet

Magnus Haaland forteller at han hadde de samme forventningene til russetiden som han hadde til studielivet. I dag studerer Magnus Haaland ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

-Jeg håpet at ting skulle være mer åpent, og sikkert slik som alle andre også har tenkt, at korona ikke kommer til å vare så lenge, men så gjør det jo det, og så blir alt veldig begrenset.

-Jeg har vel vært tre dager på skolen siden jeg begynte å studere i fjor, sier Haaland.

Har forventninger til russetiden som starter i mai

August Enger Dagestad forteller at han tar dag for dag fram til russetiden og ut skoleåret.  -Helt ærlig så forventer jeg at russetiden starter på fredag 30. april og varer i åtte uker som planlagt, og jeg har russedressen klar, sier årets russ, August.

Hva har vært det beste med russetiden så langt?

-De slippene og festene vi fikk ha hvor guttene fikk være samlet, det gode samholdet og oppbyggingen rundt russetiden. På grunn av korona har vi ikke hatt et stort russeopplegg, så dem som har vært sammen i buss har ikke kun vært sammen med medlemmene av bussen. Alle som ikke har vært på buss har også blitt inkludert og vært med.