Frue Gamlehjem og pandemien – viktig å beholde gleden

Kos i hagen på Frue Gamlehjem
Del på Facebook

Den 19. april 2019 feiret Frue Gamlehjem 100 år. 31. desember 2022 legges gamlehjemmet ned. Virksomhetsleder Line Pereira gruer seg til den siste dagen på jobb, men for øyeblikket er hun opptatt av at Frue Gamlehjem skal være et godt sted å være også under pandemien.

Tekst: Jorunn B. Eia – jorunn.eia@gmail.com

Foto: Frue Gamlehjem

Line Pereira har vært leder på Frue Gamlehjem i syv år. 1. januar 2020 tok hun over som virksomhetsleder. Dette siste året har hun jobbet med å tilpasse driften til Covid-19-pandemien. -2020 ble et annerledes år, men det har faktisk hatt en del positive sider. Vi har ikke hatt et trist og tomt år, men et år med refleksjon og gode samtaler, sier Pereira. -Det er ikke bare beboerne som har hatt det litt annerledes, men også alle ansatte. Vi har vært nødt til å be ansatte om å tenke seg godt om i forhold til hva de gjør på fritiden. Det har ikke vært noe problem. Vi har et godt arbeidsmiljø og de ansatte føler stor tilhørighet til beboerne, og derfor har de tatt hensyn til jobben også på fritiden.

Virksomhetsleder Line Pereira er opptatt av at beboerne skal ha det bra.

-Hverken ansatte eller beboere har blitt smittet så langt. Det er vi veldig takknemlige for. Jeg som leder har vært opptatt med kartlegging, nye rutiner, følge med og passe på at alle har forstått den informasjonen som har gått ut, forteller Pereira. – Vi har tatt oss god tid til å snakke med både beboere og pårørende. Alle har fått samme informasjon.

Ingen isolerte

Under nedstengningen i fjor la Frue Gamlehjem til rette for digitale møter, hilsener gjennom vinduene og beboerne fikk skrive brev til familien. -Flere fikk brev fra familien. Dette var noe de satte veldig stor pris på. Vi gjennomførte felles bespisning for alle som før, men med større avstand og god håndhygiene. Det var ingen som ble isolerte på rommene sine, sier Pereira.

Katten Morris har løftet miljøet på Frue.

Morris kom til Frue

-Vi har hatt som mål å beholde gleden! Det er viktig at beboerne merker minst mulig. Vi diskuterte i fjor å skaffe oss et dyr og det ble det bestemt at vi skulle få oss en katt. Både ansatte og beboere var med på valget og det ble behørig gjennomgått eventuelle allergier. Pårørende ble også informert. Endelig kom dagen da Morris kom til oss. Navnet fikk han ved avstemning, forteller Pereira.

-Det var helt fantastisk å få en katt inn i huset. Morris har egen seng og klatrestativ, men sover også i sofaen og på golvet og følger med når det er aktiviteter på stuen. De mest ivrige damene strikket leker og diverse til ham, så hadde fullt utstyr da han kom.

-Det har blitt mer skravling blant beboerne etter at Morris kom og blitt et skikkelig løft i hverdagen!

Velværedager er populære.

Sittedans og velvære

-Vi har holdt oss i området det siste året. I fjor sommer hadde vi en tur til Ølberg for å vasse i sjøen og kjøpe is. Ellers har vi hatt pizzafest, fest for frivillige, velværedager, sittedans og bowling. Når vi har fest på huset, dekker vi finere, henger opp ballonger og lager stas, selv om det bare er for oss selv. Sittedansen og bowlingen er faste aktiviteter, forteller Pereira. Hun forteller også om en frivillig som har stilt opp med motorsykkelen sin, slik at de

Når frivillige dukker opp med motorsykkel, er det kjekt å få seg en kjøretur.

som vil, fikk seg en tur på sykkel.

Slutt for Frue Gamlehjem

Den 31. desember 2022 er det ubønnhørlig slutt. Vi har møter med kommunen angående omplassering av beboerne. Det er viktig å finne det rette tilbudet. For meg blir det to spøkelser som henger over Frue Gamlehjem det neste året – Covid-19 og nedleggelsen, men gleden og de gode dagene skal vi uansett beholde, avslutter Line Pereira.