Den unge generasjon Bryne overtar

Siri Bryne Ringstad er ny innehaver på Brynes Planter.
Del på Facebook
Siri Bryne Ringstad er den nye innehaveren på Brynes Planter på Jåttå

Tekst: Jorunn B. Eia – jorunn.eia@gmail.com

I 1887 startet Torstein Bryne salg av frukt og roser i Paradis. Senere flyttet han lenger opp i høyden på Våland der sykehuset ligger i dag. Fremdeles står det gamle trær igjen fra den tiden. På Jåttå har Brynes Planter vært i 40 år.

Nå har 5. generasjon Bryne, Siri Bryne Ringstad, tatt over som leder for Brynes Planter på Jåttå. -Det ligger i genene, sier hun. -Jeg har alltid visst at jeg en dag skulle overta. For meg er ikke dette en jobb, det er en livsstil. Jeg er stolt over denne tradisjonen som jeg har vokst opp med. Jeg har prøvd å la mine unger også bli interessert og like det. Har de ikke lyst, er det også helt greit, mener hun.

Ny trend

Trendene endrer seg og det siste året har Bryne Ringstad merket at folk har blitt opptatt av å dyrke sin egen mat. -Folk kan ikke reise som før, og dermed har det blitt mer hagearbeid hjemme. Det har resultert i en økning i våre aktiviteter, og spesielt innen feltet spiselige vekster. Mange unge familier med barn ser ut til å være de som engasjerer seg mest.

Kvalitet og kunnskap

-Vi har valgt å ikke bli en del av en kjede. Vi er medlem av en fagorganisasjon – Hagens fagfolk. Der handler vi inn i fellesskap og deler informasjon og kunnskap, forteller Bryne Ringstad, og legger til at hun ønsker å velge sin egen vei. -Vi er flinke på kvalitet, utvalg og kunnskap. Vi har gode og flinke medarbeidere som kan det meste om hagen.

Konkurrenter

Det er matbutikkene som er de største konkurrentene. -Det er plass til både kjeder og selvstendige gartnerier, men fler og fler matbutikker selger hageplanter. Det er enkelt for folk å plukke med seg planter når de handler matvarer. Det som er synd, er at de ikke får den kvaliteten og den veiledningen vi som er spesialister kan gi.

TV-programmer trigger interessen

Mange TV-kanaler har nå programmer der hage og hagestell er i fokus. Dette merker også Brynes Planter. -Hageprogrammene på TV skaper økende interesse for hagestell. Det synes vi er flott! Vi følger med og ser hva som er trenden der. For øyeblikket selger vi blant annet vannspeil, vi produserer egen plantejord og krukkejord og har et godt utvalg av kvalitetsplanter og trær, sier en fornøyd innehaver, Siri Bryne Ringstad, idet hun legger til at de har kontakt med gode hagearkitekter for de som ønsker veiledning og tegninger til anlegg av hage.