Bruker lokale turområder til inspirasjon

Foto: Katrine Hartviksen
Del på Facebook

Tekst: Ingrid Smistad – ing_smi@hotmail.com/

Line Owren (34) jobber som fotograf for både private kunder og bedrifter. Hun bor selv på Nedre Vaulen og bruker mange av friluftsområdene i Hinna kommunedel til inspirasjon og lokasjon for sine bilder.

Line er opprinnelig fra Gildeskål, ca. 10 mil sør for Bodø. Hun gikk på Fotofagskolen i Trondheim, og etter studiene startet hun opp fotofirmaet Studio LL AS sammen med ei venninne i Kristiansand. Etter 5 år bar veien videre til Stavanger. Line tok over firmaet og byttet firmanavn til Line Owren Fotografi AS, og har nå jobbet som fotograf i 11 år.

– Selv om jeg måtte starte på nytt i Stavanger, var jeg tryggere i jobben etter mange års erfaring innen både fotografering for bedrifter og for private kunder, sier Line.

Antropolog

Gjennom jobben som fotograf møter Line mange ulike mennesker i ulike settinger. Oppdragene hennes varierer og er alt fra reklamefoto for bedrifter, og blant annet bryllup, familiebilder og nyfødt bilder for private kunder. Line liker å jobbe med og studere mennesker, og er opptatt av å få kundene til å slappe av og være helt naturlige foran kameraet.

– Noen synes det er skummelt å bli tatt bilde av, og de fleste sier de ikke er fotogene. Det mener jeg ikke stemmer, men når du har sett bilder av deg selv tatt i dårlig lys eller har hatt en dårlig opplevelse – er det ikke rart du tenker det om deg selv, sier Line og legger til:

– Derfor senker jeg alltid kameraet og har fokus på å ha øyekontakt og å være til stede. Jeg ser litt på meg selv som en antropolog som studerer mennesker. Det er alltid spennende å komme hjem til folk å se hvordan de har det og hvordan de er i sitt eget hjem. Da er det viktig å ta bilde med en gang, mens inntrykket fortsatt er ferskt. Det er for eksempel veldig fint og spesielt å få fange den unike boblen man er i ved en nyfødt fotografering.

Naturlig lys

Line bor sammen med familien på Nedre Vaulen, og kan fortelle at hun ofte bruker nærområdet til både fotografering og til å hente inspirasjon.

Foto: Line Owren

– Jeg blir inspirert av mennesker og natur. Jeg er fra Nord-Norge, oppvokst i «fjærsteinan», og har alltid vært mye utendørs og tatt naturbilder. Selv om bildene og motivene er ulike, er stilen min alltid lik. Bildene føles analoge, og jeg bruker kun naturlig lys. Jeg er friere uten blits, samtidig er det utfordrende å jobbe med naturlig lys, fordi lyset stadig forandrer seg. I tillegg bruker jeg mye humor for å få frem følelser når jeg fotograferer. Det skal være ekte, understreker Line.

Å jobbe som selvstendig næringsdrivende kan ofte være uforutsigbart, og Line kan fortelle at hun sjelden vet noe om oppdragsmengden langt frem i tid. Hun får ofte oppdrag på kort varsel. Tidligere har bryllupsfotograferingene vært det mest forutsigbare og trygge i jobben, men dette har endret seg det siste året på grunn av Covid-19.

Foto: Line Owren.

– Mange av bryllupene har blitt utsatt på grunn av pandemien. Det har generelt vært mindre private oppdrag og flere reklameoppdrag for bedrifter i 2020. Da Covid-19 herjet som verst i fjor, kunne jeg for eksempel ikke dra hjem til folk for nyfødt fotografering. Det førte til at jeg måtte tenke nytt, og en fotografering ble for eksempel tatt av den nyfødte gjennom vinduet på terrassen, sier Line med et smil.

Turbok prosjekt

Uten å røpe for mye forteller Line at hun sammen med Vibeke Lavik Bjaanes er i gang med et bokprosjekt hvor de skal lage en turbok med tekst og bilder fra ulike turområder i Stavanger.

– Det er et spennende og stort prosjekt som jeg tror spesielt barnefamilier vil sette pris på, sier Line og lover å komme tilbake til oss med flere detaljer senere.