Hagegleder i februar

Frida og oliver hjelper i hagen
Frida og oliver hjelper i hagen
Del på Facebook
Sett farge på tilværelsen!

Tekst og foto: Siri Bryne Ringstad – siri@brynesplanter.no /

Vårblomstene begynner å komme inn i hagesenteret nå.  Ranunkler, primula, perleblomst, iris, påskeliljer er blant det du kan plante i krukke på trappen nå. Hold deg til ton-i-ton farger for en delikat samplanting eller slå deg løs og bland farger og sorter for en skikkelig fargeboom.

Disse vårblomstene er jo herlige fargeklatter som også passer fint inne – de holder omtrent like lenge som en bukett og gir skikkelig vårfornemmelse. Når løkblomstene er avblomstret kan du plante de ut i hagen så kommer de opp igjen neste vår.

Et annet tips for vårstemning inne er å klippe inn greiner av prydkirsebær, forsythia eller andre prydbusker for driving inne. Alle prydbusker tåler godt beskjæring nå da de fremdeles er i dvale etter vinteren. Sett greinene i lunkent vann og gled deg over spirene som kommer.

Perleblomst
Perleblomst

Planlegg kjøkkenhagen nå

Nå kan vi begynne å glede oss til vår og lysere kvelder. Jeg bruker kveldene nå til å planlegge kjøkkenhagen 2021. Vi fikk testet ut litt i fjor, og det gav mersmak. I år vil vi prøve gulerøtter igjen. De ble ikke helt vellykket sist, men vi gir ikke opp av den grunn. Når en skal dyrke gulerøtter er det viktig at jorden er lett og porøs, så jeg skal blande inn mer sand. Vi skal og ha flere tomater og agurkplanter i krukker på terrassen, de bar godt med frukt og ungene syns det er kjekt å plukke tomater og agurk å ha i skolematen. Et lite tips der er å plante tomatene eller agurkplantene i store nok potter – ca 10 liter bør en plante ha da trenger de ikke vannes fullt så ofte og plantene for nok plass til å vokse seg store og kraftige. Gjødsel er også viktig, spesielt til tomater som gjerne vil ha litt en gang i uken. Flytende gjødsel er det beste til grønnsaker i krukke, mens grønnsaker på friland godt kan få litt naturgjødsel som Helgjødsel en gang. Andre grønnsaker som vi god avling på er salat, grønnkål og rødbete. Disse er alle lettdyrkede og passer godt til nybegynnere.

Perleblomst
Perleblomst

Kortreist mat er jo in som aldri før, det er jo utrolig kjekt å kunne høste grønnsaker, bær og poteter fra egen hage. Poteter er lettdyrket og du trenger ikke store plassen. De kan til og med dyrkes i 10-liters bøtter. Det er viktig å bruke sertifiserte settepoteter pga sykdom, dette får du kjøpt på hagesentre. Potetene bør helst ha 25 cm med porøs jord og settes med like stor avstand. Potetene setter du ca 8 cm dypt under jorda og vann godt. Poteter trenger ikke mye gjødsel, det holder med litt naturgjødsel en gang. Hypp potetene for at de ikke skal bli grønne. Det vil si dra jord opp rundt plantene. De finns flere forskjellige sorter settepoteter, tidligpotet er kanskje de mest populære da de som navnet sier er tidligst ferdige. Av tidlige sorter har vi Arielle, Berber og Hassel som er gode på smak og bærer godt. En nyere sort er Nansen, denne skal være god til økologisk dyrking og er en halvtidlig sort. Den siste jeg vil nevne er Asterix, som er en god og halvsein sort. Med Asterix har du poteter langt utover høsten.

Da er det bare å glede seg til å høste poteter fra egen hage når høsten kommer.

Ranunkler
Ranunkler