Med hjerte for kropp og helse

Del på Facebook
Siden 2010 har den tidligere fotballspilleren, og nå kiropraktor, Jan Tore Kleiberg eid og drevet Vaulen kiropraktorklinikk. For 39-åringen, som er oppvokst på Hinna og som nå bor på Gausel, var valget av lokasjon for klinikken helt naturlig. Det skulle være i Hinna kommunedel.

Tekst og foto: Cecilie Skram Gil – ceciliegil@gmail.com /

Da Jan Tore Kleiberg kom hjem fra studier i Australia begynte han å jobbe i Egersund, samtidig som han åpnet klinikken på Vaulen. Her jobbet han på ettermiddag og kveldstid, før han i 2013 begynte å arbeide fullt ved sin egen klinikk, og her stortrives han sammen med sine medarbeidere og kunder.

Valgte å starte egen klinikk

Jan Tore Kleiberg, som var aktiv fotballspiller i Hinna, Vaulen og Viking gjennom hele sin ungdomstid visste alltid han skulle jobbe med kropp. Kroppen er fantastisk sier han.

-Det har alltid vært planen å starte min egen klinikk. Det er så gøy å styre sin egen hverdag. Man må ta mange valg med tanke på den daglige driften. Samtidig er det som daglig leder og eier mye ansvar som faller på en selv, forteller Kleiberg.

-Jeg må sørge for at det er en sunn drift og så må man være til stede og tilgjengelig hele veien, men ettersom årene har gått har jeg fått større frihet.

Du er frittstående aktør i en kommunedel hvor det i dag er flere store bedrifter som opererer i samme marked som deg. Hvordan er det?

-Det stresser meg ikke. Jeg driver på egne premisser og ut fra egne verdier som for meg er å gjøre en grundig undersøkelse samt å bruke mye tid på pasientene mine. Det er det viktigste for meg. Jeg fokuserer på å stille rett diagnose og å få folk raskt friske og at folk blir fornøyde med hva vi har å tilby på klinikken.

Opplever større press på behandling på grunn av korona

-Det kommer en del pasienter med plager som er relatert til mye sitting. Jeg opplever også at folk er mer inaktive, som ikke er særlig gunstig for muskler og ledd. Folk er generelt mer i ro nå enn tidligere. Selv om det nå er en del behandling relatert til sitting, er det hele kroppen, fra tær til hode, som til daglig behandles hos den erfarne kiropraktoren.

-Kiropraktikk er mer enn bare å manipulere ledd, slik mange tror. Massasjeteknikker, trenings, aktivitets- og livsstilsveiledning, rundt fysiske utfordringer i hverdagen er også en stor del av det å være kiropraktor.

Hvilke råd har du til dem som sitter mye på hjemmekontor og er i lite aktivitet?

-Selv om det er korona, har vi lov til å gå ute. Det er gratis! Gjør aktivitetene så lystbetonte som mulig. Det fungerer ikke for meg å presse på pasientene 40 øvelser. Da er det bedre å ha to øvelser som man gjør og som man behersker og synes er ok. Når man finner glede i dette kan man øke til flere øvelser om man ønsker det.

-Det er mange som sier til meg at de bare går tur. Da sier jeg at det ikke er bare. Å gå er en veldig fin aktivitet, for både hode, hjertet, muskler og ledd. Jeg synes ikke man skal hele veien jage etter hva naboen gjør. Gjør det som er lystbetont og som passer for deg, bare du er i en form for bevegelse, sier den blide kiropraktoren.

Har bygget klinikken stein for stein

I dag består klinikken til Jan Tore Kleiberg av en selvstendig nevrolog som leier lokale av ham, samt en muskelterapeut og kiropraktor foruten om ham selv.

-Dette gjør at vi har en fantastisk mulighet for å diskutere tverrfaglige saker som dukker opp.

-Jeg er en kliniker, ikke en selger, så for meg er det faglige det aller viktigste. Det er kunden som er i fokus på klinikken og det er dem som gjør at det er fantastisk å gå på jobb hver eneste dag. Men jeg synes jo det er utrolig spennende å drifte klinikken også. Det å starte et prosjekt fra null og få lov å se hva det blir, og få lov å korrigere det underveis, er kjempegivende. Det samme gjelder for pasientene. Å få følge komplekse symptomer og se utviklingen og bedringen hos de fleste er en stor glede.

-Målet var at jeg skulle være en sunn bedrift innen 2023. Det har jeg klart, sier han stolt.