Eget arkitektfirma

Del på Facebook
Familiefar, arkitekt, byggeleder og daglig leder i eget arkitektfirma. Arne Sveinsvoll fra Hinna har mange jern i ilden, og satser nå for fullt som arkitekt i eget firma.

Tekst: Ingrid Smistad – ing_smi@hotmail.com /

Arne Sveinsvoll (33) er oppvokst på Hinna og har master i arkitektur fra Arkitekthøyskolen i Oslo (AHO). Han har jobbet som arkitekt og prosjektleder i to store arkitektfirmaer i til sammen 6 år. Samtidig har han jobbet med egne byggeprosjekter utenom arbeidstid. Arkitektyrket ble et naturlig valg for Sveinsvoll, hvor han får jobbet med noe som både er kreativt og veldig teknisk.

– Jeg synes at samhandlingen mellom mennesker, teknologi og kunst er interessant kombinasjon å jobbe med, og passer min personlighet godt. Jeg er opptatt av å skape en spesifikk følelse gjennom arkitekturen. Arkitektur for meg handler om mennesket, det er tross alt menneskene man bygger for, forteller Sveinsvoll.

Ifølge Arne gjenspeiler ofte arkitekturen samfunnet og at mennesker søker noe gjennom arkitekturen. Og akkurat nå tror han at flere og flere arkitekter tar i bruk virkemidler fra tradisjonell arkitektur, mer enn før:

– Det er mer symmetri og repetisjon. Dette kan gjerne tolkes som et behov for tryggere rammer i et samfunn som for øyeblikket oppleves som kaotisk for mange.

Sveinsvoll beskriver seg selv som svært nøye og detaljert. Han utelater ikke noe til tilfeldighetene, og alle detaljer skal ha en tanke bak når han tegner.

– Som arkitekt foretrekker man ofte frie tøyler, men det forutsetter tillitt mellom partene og at man har forståelse for selve oppgaven, presiserer Sveinsvoll.

Utradisjonelle løsninger

Med sine 6 år som arkitekt har Sveinsvoll tatt del i mange spennende prosjekter og har tegnet alt fra boliger, næringsbygg, skoler, kinoer, hytter, samt vært med på reguleringsplaner.

De siste årene har Sveinsvoll fått brynt seg ekstra med flere private byggeprosjekter på gang i tillegg til fulltidsjobb i arkitektfirmaet Link Arkitektur. Han har blant annet tegnet og vært byggeleder for et boligprosjekt i Kiprå i Sandnes. Et prosjekt han startet sammen med faren hvor de sammen har utviklet tre eneboliger på en familietomt.

– Her har jeg gjort ledelse på byggeplass selv, og har lært mye ved å være veldig tett innpå prosjektet, forteller Sveinsvoll.

Samtidig bygger Arne hus til seg og familien på Sunde, hvor han i tillegg til å tegne og å være byggeleder, står for det meste av byggearbeidet selv. Det har med andre ord blitt mange sene kvelder det siste året. Både boligprosjektet i Sandnes og på Sunde har utradisjonelle løsninger hvor boligene er skreddersydd til sin tomt og omgivelser.

Sømløs og eksklusiv enebolig

Eneboligen Kiprå 9B ble ferdigstilt i 2020 og ligger ute for salg. En strøken, nyoppført og innholdsrik arkitekttegnet villa full av unike detaljer. Boligen er bygget med halvetasjer som gir spennende rom og arkitektur, og beskrives av megler som en reise. Boligen har fem soverom, to stuer, utleiedel, hage, garasje og ikke minst en diger takterrasse med opplegg for vann og strøm.

– Her er det mye «arkitektmat» som gjør boligen sømløs og eksklusiv. Blant annet vinduer uten synlige karmer som visker ut skille slik at man får utsikten «inn i stuen». Spesialtilpasset benkeplate og fine detaljer med oljet eik ute og inne. Kvistfri furupanel inne som gjør det lunt og koselig. I tillegg fikk vi tillatelse til å bygge takterrasse. Her kan man sitte helt skjermet og samtidig ha full panoramautsikt, forteller Sveinsvoll.

Starter for seg selv

Drømmen har alltid vært å starte eget firma, og etter flere år som arkitekt har drømmen endelig blitt en realitet. Det nyetablerte selskapet heter Kvist Arkitektur AS og det aller første boligprosjektet starter på Hinna.

– Jeg skal tegne to eneboliger på Nedre Vaulen, og ser frem til å ha større fleksibilitet og selv bestemme prosjekter og arbeidsmengde gjennom eget firma, sier en spent Sveinsvoll.